Гарячі новини

SpaceX Ілона Маска відмовляється фінансувати сервіс Starlink в Україні після висловлювань екс-посла Мельника

Компанія Ілона Маска SpaceX просить Пентагон взяти на себе фінансування урядового та військового використання Україною супутникової системи Starlink, повідомив у п'ятницю, 14 жовтня, американський телеканал CNN. 

До кінця нинішнього року вони, за підрахунками SpaceX, становитимуть понад 120 млн. доларів. 

Вартість послуг Starlink за наступні 12 місяців оцінюється приблизно в 400 млн доларів. "Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу", - йдеться у відповідному листі директора з державних продажів SpaceX, який цитує CNN.

Серед документів, відправлених компанією SpaceX до Пентагону і які опинилися у розпорядженні телеканалу, є також запит, зроблений Маскою в липні головнокомандувачем збройних сил України Валерієм Залужним. У ньому міститься прохання надати ще близько 8000 терміналів Starlink. Лист SpaceX про неможливість фінансування супутникової системи, як зазначає CNN, з'явився на тлі нещодавніх повідомлень про масштабні перебої в роботі Starlink під час контрнаступу ЗСУ.

На сьогоднішній день SpaceX передала Україні близько 20 тисяч одиниць Starlink. 

Ілон Маск повідомив раніше, що операція вже коштувала його компанії 80 млн доларів. Термінали Starlink дають доступ до високошвидкісного інтернету в місцях, де він інакше не доступний, і дозволяють українській армії, до того ж, координувати артилерійські удари та керувати безпілотниками.

На початку жовтня Ілон Маск виклав у Twitter своє бачення поточної ситуації у війні Росії проти України. 

Зокрема, американський мільярдер назвав кроки, які, на його думку, можуть сприяти деескалації: нове голосування на окупованих РФ територіях на сході України під наглядом ООН за умови, що Росія піде звідти, якщо такою буде воля населення. Визнання Криму частиною Росії, "як і було з 1783 року (до помилки Хрущова)". Гарантоване постачання Криму прісною водою та нейтральний статус для України. Пізніше чутки про спілкування з президентом РФ Володимиром Путіним по Україні бізнесмен спростував .

Ілон Маск пояснив припинення постачання Starlink в Україну коментарем колишнього посла країни до ФРН Андрія Мельника "йти на хрін" - це був твіт у відповідь на "миротворчі" ініціативи Маска.

Бізнесмен написав: "Ми просто дотримуємося його рекомендацій"