Гарячі новини

Слідство встановило "коло осіб" причетних до вбивства переговорника Кірєєва

Слідство Державного бюро розслідувань у справі вбивства співробітника розвідки Дениса Кірєєва, якого застрелили в центрі Києва в 2022 році, встановило "коло осіб причетних до вчинення злочину". Водночас, жодної підозри наразі оголошено не було. Про це свідчить відповідь Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері на запит "Української правди", про це розповіла і дружина Кірєєва у коментарі "Українській правді"

 "У ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено коло осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення, допитано як свідків 20 осіб, призначено 14 судових експертиз та проведено ряд інших слідчих (розшукових) дій".

 Водночас, за рік розслідування нікому не було повідомлено про підозру. Дружина Кірєєва Ірина незадоволена роботою слідства. Вона категорично заперечила звинувачення СБУ щодо роботи іїчоловіка на РФ, наголосивши на тому, що Кірєєв був "дуже патріотичним". 

"Рік назад в центрі Києва по дорозі на другий раунд переговорів представниками державних органів вбито члена переговорної групи. І я не розумію чому за рік слідство ще не закінчене і непокарані ці злочинці. Я не розумію це не тільки як дружина, а і як громадянка України".

"У нього була улюблена фраза — "Де народився, там і знадобився". І більш патріотичної людини я в своєму житті не знала. А в результаті — ми маємо те, що маємо. Я не те що не вірю в те, що він працював на Росію, я знаю, що це не так. На 200 відсотків. І я маю логічні пояснення чому вони (представники СБУ – ред.) це говорять. Інакше, як же ж виправдаєш вбивство посеред Києва?" 

  • У січні 2023 року видання "The Wall Street Journal" написало, що застрелений на початку повномасштабної війни Денис Кирєєв, якого Служба безпеки України називала зрадником, напередодні вторгнення Росії попередив українську розвідку про план Москви захопити Київ.
  • Очільник ГУР Кирило Буданов після публікації оприлюднив певні деталі щодо вбивства Кірєєва. Зокрема, що того застрелили в автомобілі СБУ. Буданов, зазначив, що мав розмову про Кірєєва з головою СБУ на той час - Іваном Бакановим -, і той "нічого толком не зміг пояснити".
  • 5 березня 2022 року повідомлялося, що представники СБУ при затриманн застрелили Кирєєва, який брав участь у переговорах делегацій України та Росії в Гомелі 28 лютого.