Гарячі новини

Міністерство охорони здоров'я Канади зробило кроки, щоб зняти обмеження на м'ясо від клонованої великої рогатої худоби та свиней, більше не вважаючи його «новою їжею»

Міністерство охорони здоров'я Канади (Health Canada) зробило кроки, щоб зняти обмеження на м'ясо від клонованої великої рогатої худоби та свиней, більше не вважаючи його «новою їжею» (novel food), що означає, що воно може продаватися в комерційних цілях без повідомлення та маркування, пише Наш Ванкувер.
 
"Нова їжа" - це "продукти, які є новими або зміненими в порівнянні з існуючими продуктами харчування", наприклад, перший генетично модифікований організм, схвалений Health Canada - лосось AquaAdvantage (компанія тепер більше не існує), який з'явився на прилавках наприкінці 2010-х років - без спеціального маркування.
 
Health Canada оцінює безпеку всіх нових продуктів до того, як вони можуть бути виведені на ринок. Грунтуючись на наукових висновках, опублікованих міжнародними організаціями, включаючи Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority) і Комісію з безпеки харчових продуктів Японії (Japan Food Safety Commission), відомство дійшло висновку, що «продукти, отримані від здорових клонів великого рогатого безпечні, як і продукти традиційно виведених тварин».
 
Згідно з оновленням політики Health Canada, Директорат з продуктів харчування (Food Directorate) відомства вирішив, що між регулюванням клонованих та звичайних м'ясних продуктів не повинно бути відмінностей.
 
Продукти, отримані від клонів інших тварин, таких як кози та вівці, однак, як і раніше, вважаються новою їжею.
 
Як повідомляє The Winnipeg Sun, консультація Health Canada 2024 року щодо продуктів, отриманих від клонованої великої рогатої худоби та свиней, включала зворотний зв'язок від науковців, організацій з питань продовольчої політики та представників сільського господарства.
 
«Менш ніж 1200 осіб та організацій були безпосередньо повідомлені, і результати не були широко оприлюднені».
 
За словами Сільвена Шарлебуа (Sylvain Charlebois), директора Лабораторії аналізу агропродовольства (Agri-Food Analytics Lab) в Університеті Далхаузі,
 
"Проблема не в науці - проблема в мовчанні".
 
Шарлебуа написав у бюлетені Agri-Food Analytics Lab, що «канадцям не говорять про те, що правила, які регулюють глибоко спірну технологію, ось-ось зміняться. Ні прес-релізу, ні публічної заяви лише тихе оновлення на урядовому веб-сайті, який більшість громадян ніколи не прочитає».
 
З того часу, як у 1996 році з'явилася вівця Доллі (Dolly the sheep), вперше клонована з дорослої клітини, технологія залишається вкрай спірною. Існують етичні проблеми, включаючи благополуччя тварин (animal welfare), а також, подібно до ситуації зі штучним м'ясом (cultured meat), існує «фактор відрази» до їжі, отриманої від клонованих тварин.
 
Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) визначило, що м'ясо від клонованих корів, кіз та свиней безпечне для споживання у січні 2008 року.
 
Через три роки дослідження, опубліковане в журналі Appetite, показало, що споживачі вважають клонування сільськогосподарських тварин «неприродним» і висловлюють стурбованість, що це може прокласти шлях до клонування людей.
 
Шарлебуа наголосив, що відсутність прозорості може зашкодити іміджу галузі.
 
Без чіткого маркування деякі люди можуть взагалі перестати купувати м'ясо або купуватимуть його лише у тих місцях, де їм гарантують його походження.
 
«Прозорість, як я думаю, є ключовим фактором, і її часто недооцінюють», — сказав Шарлебуа в підкасті The Food Professor.
 
Хоча технологія залишається спірною серед споживачів, клонування є привабливим для деяких фермерів і тваринників, тому що воно дозволяє швидше закріплювати корисні ознаки в їх стадах.
 
Галузь може зіткнутися зі зростанням продуктивності та якості, а також зі зниженням виробничих витрат, але технологічний прогрес не завжди призводить до зниження цін для споживачів.
 
«Якщо ви починаєте маркувати продукти, ви повністю змінюєте правила гри, тому що якщо раптово у вас є, ну, клоноване м'ясо за 10 доларів та звичайне м'ясо за 10 доларів, більшість людей виберуть звичайне.
 
Але якщо ваше клоноване м'ясо, бо воно коштує дешевше — скажімо, 7 чи 6 доларів, — я впевнений, що багато людей розглянули б можливість його покупки», — додав Шарлебуа, зробивши висновок: «Нехай люди вирішують самі».