Гарячі новини

Хліб в Україні подорожчає на 10-20% -Всеукраїнська асоціація пекарів

Хліб в Україні подорожчає через ситуацію зі світлом, дефіцитом робочої сили та нестачею зерна. Про це заявив президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор ТОВ "Київ Хліб" Юрій Дученко.

Очікується, що в найближчі місяці ціни можуть зрости на 10%, а в наступні місяці — ще на 20%.

Проблеми в українській енергетиці торкнулися і хлібної галузі, де ситуація із постачанням електрики сьогодні критична. Це, зрештою, позначиться і на кінцевій ціні для споживача, оскільки вартість хліба може зрости на третину, заявив Юрій Дученко.

Він нагадує, що більшість підприємств хлібної галузі сьогодні належать до переліку об'єктів критичної інфраструктури, а отже, їм не повинні відключати електроенергію. Однак насправді картина абсолютно протилежна. Через це ті підприємства, які мають можливість, переходять на електрогенератори, що відбивається на стабільності роботи та подальшій ціні готового продукту.

"Хлібна галузь споживає не так багато електроенергії, проте аварійні відключення, відключення поза графіком, призводять до виробництва бракованої продукції, виходу з ладу обладнання. Не всі заводи можуть працювати на генераторах. А ті, що мають, повинні бути попереджені, щоб планово переключити виробництво на аварійну роботу на 2-3 години, не більше. Ситуація вже призвела до дефіциту потужностей, адже є заводи, які не можуть поновити обладнання через блекаути", – наголосив експерт.

Він наголосив, що графіки відключення електроенергії для хлібозаводів також не підходять, оскільки впливають на технологічний цикл.

Так, якщо світла немає 2 годин, графік випічки хліба зміщується на 8 годин.

Щодо ціноутворення, то у собівартості хліба простої рецептури електрика становить 50 копійок, а при виробництві цього ж хліба на генераторі – 1,5 грн.

Друга проблема, з якою зіткнулася галузь, – бронювання працівників.

Через брак людей деякі заводи змушені змінювати графік роботи, а також коригувати обсяги та асортименти виробництва у бік скорочення. Крім того, наразі критично важливі працівники, яким складно знайти заміну. Але й на цьому перелік викликів, з якими зіткнулися хлібопекарі, не обмежується.

Гостро постає проблема з відсутністю зерна другого та третього класу.

"Не розумію, як ми працюватимемо до нового врожаю. Нам терміново треба говорити з усіма учасниками процесу, під егідою профільного міністерства підписувати меморандум з аграріями та експортерами, адже мукомоли сьогодні вже не можуть знайти зерна, щоб сформувати помольні партії. Саме борошно піднялося також у ціні на 25-30%", – каже Дученко.

Вишенька на торті – криза платежів за вже поставлену хлібобулочну продукцію у торгівлю та ЗСУ.

"Брак оборотних коштів не дозволяє підприємствам своєчасно платити за сировину, енергоносії, зарплату. А ще потрібно придбати генератори, пальне. Вже мовчу про розвиток та модернізацію галузі, на що взагалі немає коштів", - акцентує експерт.

Таким чином, резюмує Дученко, вже зараз є всі передумови, що хліб спочатку подорожчає на 10%, а в наступні кілька місяців його ціна зросте ще на 20%.