Гарячі новини

У Івано-Франківську зняли другу частину першого в Україні етномультфільму "Воїни лісу" про вояків УПА, гуцулів та москалів (ФОТО)

У Івано-Франківську знімають другу частину, як повідомляється,  першого в Україні етномультфільму "Воїни лісу", персонажами якого є вояки УПА, які борються "з москалями"та гуцулів. (За сюжетом, на Прикарпаття прийшли москалі, які хотіли вирубувати карпатський ліс. Серед негативних персонажів – Путлєр, образ якого дозволяє пов’язати минуле і сучасність). 

У 5-й  і останній день зйомок, журналісти Огого! навідалися на одну з локацій, щоб дізнатися декілька таємниць про мультфільм.

“Ідея робити мультфільм виникла, бо, як-не-як, Богданові (автор ідеї, – ред.) іграшки – є таке гарне слово в українській мові – колоритні. Якщо їх змусити якимось чином рухатися, це взагалі класно”, – розповідає режисер та оператор Мар’ян Николюк.

Автор ідеї та творець персонажів – “теплих” іграшок – Богдан Савлюк розповідає, що героями знову будуть упівці, гуцули, москалі. Однак з’явився новий поганий персонаж – генерал Коба (як відомо, це – прізвисько Сталіна). Між ними й відбуватиметься протистояння. Головна героїня – гуцулка Ксеня, якій, до речі, довелося зробити чорні очі, щоб підлаштувати її образ під сценарій.

За сюжетом, Коба захоче вкрасти з Дземброні красуню Ксеню. За це він буде готовий навіть віддати душу.

“Фактично, буде показане протистояння, те, що не завжди зброя може вирішити проблеми, а щось інше. Ми покажемо ворога Кобу, те, що він готовий душу віддати задля своєї мети. Пов’язаний сюжет буде і з Голодомором.  Але що саме я хочу донести, про це йтиметься наприкінці мультика”, – каже автор ідеї.

Дії відбуватимуть у Дземброні, на річці, у Тридев’ятому царстві (глядачі повинні самі зрозуміти, що це таке – те царство). Знімали мультфільм у Франківську та у центральних Горганах. У мультику процитують Франка, звучатимуть пісні “Лента за лентою” Тараса Житницького та, звісно, легендарна “Гуцулку Ксеню”.

Режисер та оператор мультфільму Мар’ян Николюк розповідає, що цього разу виділили більше часу на зйомки. Знімають стрічку за допомогою технології стопмоушен.

“Ця технологія передбачає, що ми робимо серію фотографій, рухаючи об’єкти “, – пояснює Николюк.

Це означає, що Мар’ян фотографує, а Богдан рухає персонажів по міліметру. Щоб вийшла 1 секунда мультфільму зазвичай потрібно зробити від 12 до 24 кадрів – залежно від плану.

“Але технологія крута тим, що можна робити будь-що. Тобто не треба ніякої складної комп’ютерної графіки чи 3D анімації”, – каже режисер.

Спочатку хлопці хотіли знімати все на зеленому фоні, а потім додавати комп’ютерну графіку. Після подумали, що це виглядало б дуже штучно, тому використали більш “живі” декорації. Розповідають, що для кращого ефекту палили декорації (хатки, паркани), відтворювали хмари, дощ, вітер (що цікаво – за допомогою фену і каремату).

Мультик буде тривалістю 8-10 хвилин. Презентацію обіцяють на кінець липня, оскільки ще потрібно відео змонтувати, озвучити тощо. До слова, “Воїни лісу” мають вікові обмеження для перегляду – 12+, оскільки буде кров, смерті.

Першу частину презентували у жовтні минулого року. Тоді, за сюжетом, на Прикарпаття прийшли москалі, які хотіли вирубувати карпатський ліс. Серед негативних персонажів – Путлєр, образ якого дозволяє пов’язати минуле і сучасність. Хитрістю наші вояки заманили ворогів оковитою та нагодували їх варениками і борщем із отруйних грибів. Вранці загін “Лісові чорти” розбив військо москалів біля високогірного села Дземброня.

“Мультик цього разу буде цікавіший: сюжетом, динамікою, драматургією, декораціями, локаціями. Буде якісніше озвучення, голоси будуть цікавіші.

Сподіваюся, що “Воїни лісу” знову гарно “розійдуться” у Росії – попередню частину там подивилися близько 30 тисяч разів”, – каже автор ідеї.

"Варто додати, що Савлюк, Николюк та однодумці працюють на ентузіазмі.Поки що нам залишається тільки чекати, чим же здивують цього разу “теплі” іграшки",- пише "Оgogo!".