Гарячі новини

На саміті G-20 на Балі домінують українсько-китайсько-американські протиріччя

Розбіжності через війну РФ проти України та загострення напруженості між США та Китаєм стали основним фоном для світових лідерів на саміті Групи 20 в Індонезії, повідомляє AP.

У зв’язку з наближенням рецесії, коли центральні банки борються з високою інфляцією, що сягає десятиліть, частково спричиненою війною, міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що припинення конфлікту буде «найкращим, що ми можемо зробити для глобальної економіки».

Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак, написавши в газеті The Telegraph, назвав Росію «державою-ізгоєм» і розкритикував її президента Володимира Путіна за те, що він тримався осторонь.

«Лідери беруть на себе відповідальність. Вони з'являються. Проте на саміті G-20 в Індонезії цього тижня одне місце залишиться вакантним», — написав Сунак, який обійняв посаду минулого місяця. «Людина, яка несе відповідальність за стільки кровопролиття в Україні та економічну боротьбу в усьому світі, не буде там, щоб зустрітися зі своїми однолітками. Він навіть не намагатиметься пояснити свої дії».

Тиск зростає, оскільки російські атаки руйнують життєво важливу інфраструктуру в Україні, додаючи ще більше страждань у зруйнованих містах саме тоді, коли настає зимовий холод.

Зустрічі G-20 надають лідерам ще одну можливість продемонструвати єдність у своїй підтримці України, дискусії, які «невіддільні від тих, як ми можемо зміцнити нашу колективну безпеку», – сказав Сунак.

Безліч способів наслідки війни охопили весь світ, оскільки перебої з постачанням зерна та енергопостачання різко підвищили вартість життя.

«Жорстока війна Росії в Україні створює продовольчу та енергетичну кризи. Це порушує ланцюжки поставок і підвищує вартість життя. Сім’ї стурбовані тим, що вони не зможуть поставити їжу на стіл або не зможуть обігріти свої домівки взимку», – сказав прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо на бізнес-конференції на полях зустрічей G-20. .

Найважливішим для країн, яким загрожує голод, є те, чи погодиться Росія продовжити Чорноморську зернову ініціативу ООН, яку планується поновити в суботу.

Угода, досягнута в липні, дозволила великому світовому виробнику зерна Україні відновити експорт із портів, які були в основному заблоковані місяцями через війну. Росія ненадовго вийшла з угоди, але знову приєдналася до неї через декілька днів.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив у понеділок, що він «сподівається», що ініціатива буде відновлена ​​після досягнення прогресу у вирішенні питань, пов'язаних з платежами за російський експорт продовольства та добрив.

За його словами, ці зусилля допомогли стабілізувати ринки та знизити ціни на продукти харчування.

«Я сподіваюся, що наші зусилля будуть успішними і ми зможемо усунути останні перешкоди».

Гутерріш сказав, що він радий, що президент США Джо Байден і президент Китаю Сі Цзіньпін зустрілися в понеділок у своїй першій віч-на-віч після того, як Байден вступив на посаду в січні 2021 року.

За його словами, співпраця між двома найбільшими економіками має життєво важливе значення для глобальних зусиль зі стримування викидів вуглецю, які спричиняють зміну клімату.