Гарячі новини

Литва заборонила залізничний транзит російських товарів до Калінінградської області

Литва заборонила залізничний транзит  до Калінінградської області російських вантажів, які перебувають під європейськими санкціями. Про це губернатор регіону Антон Аліханов повідомив у своєму телеграм-каналі.
 
Заборонено також вивезення товарів із області.
 
За словами Аліханова, Єврокомісія заявила обласній владі, що наразі заборонені до ввезення до Євросоюзу товари більше не можна перевозити транзитом.
 
Залізниці Литви вже повідомили Калінінградську залізницю про те, що припиняють транзит до Калінінградської області та з неї значного переліку товарів, що підпадають під європейські санкції. Обмеження не торкнулися пасажирських поїздів та автомобільних вантажоперевезень.
 
Раніше підсанкційні товари, наприклад, деревину, цемент та вугілля можна було доставляти транзитом до Калінінграда, оскільки транзит не потрапляв під європейські санкції, зазначив Алиханов. Обмеження не передбачали заборону на транзит вантажів до області Калінінграда з інших російських регіонів, тому що перевезення стосувалися поставок з самої Росії в Росію.
 
Алиханов підкреслив, що, згідно з новим указом ЄК, через територію Литви до Калінінградської області не можна доставляти близько 40-50% вантажів, що перевозилися між регіоном та іншими областями Росії: зокрема, заборона торкнулася будівельних вантажів, цементу та металів.
 
«Ми вважаємо, що це найгрубіше порушення протоколів щодо вступу до ЄС країн Прибалтики, це порушення правил вільного транзиту в Калінінградській області. Це було зобов'язання ЄС та Прибалтики. Це і гуманітарне питання, спроба економічного удушення нашого регіону», - заявив губернатор.
 
Алиханов зазначив, що обласна влада «добиватиметься перегляду таких роз'яснень» Єврокомісії. Він також сказав, що Росія збільшить потужність поромної лінії, через яку необхідні товари поставлятимуться до Калінінградської області морем.