Гарячі новини

Засновник музею Михайла Булгакова у Києві Анатолій Кончаковський відреагував на висновок Інституту нацпам'яті про те, що письменник є «українофобом, а використання його імені — це «пропаганда російської імперської політики»

Засновник музею Михайла Булгакова у Києві Анатолій Кончаковський відреагував на висновок Інституту нацпам'яті про те, що письменник є «українофобом, а використання його імені — це «пропаганда російської імперської політики».

«У їхньому висновку все вигадано, це брехня. Документ складав людина, яка не розібралася у питанні. Те, що Булгаков є «імперцем» та «українофобом», що його батько був таким, не відповідає дійсності. Вони порівнюють висловлювання героїв Булгакова з його думкою. Але художній твір – це вигадка. У листах та щоденниках Булгакова немає доказів того, що він був проти України. Звичайно, ми з цього приводу апелюватимемо, скаржимося. Це не документ, а папір, який не вартий виїденого яйця», — заявив Кончаковський.

При цьому, за його словами, яка доля чекає на музей і пам'ятник Булгакову, на сьогоднішній день невідомо.

«Я не знаю, що буде з пам'ятником, бо його встановлювало місто. Музей продовжує працювати і, сподіваюся, працюватиме завжди. Українці пишаються тим, що Булгаков народився на вільній українській землі. Поки що жодних листів та вказівок нам не писали. Висновки Інститут висмоктав із пальця. Вони можуть ламати, але не можуть творити», — сказав Анатолій Кончаковський.