Гарячі новини

Washington Post: "Глобальний розкол навколо війни в Україні поглиблюється"

Глобальний розкол навколо війни в Україні поглиблюється, – з таким заголовком вийшов матеріал Washington Post.
 
"Західний альянс, що за рік відродився, згуртувався проти Росії, створивши те, що президент Байден проголосив "глобальною коаліцією", але "світ далекий від єдності в питаннях, піднятих війною в Україні", - йдеться в матеріалі.
 
Конфлікт виявив глибокий глобальний розкол і межі впливу США на світовий порядок, що швидко змінюється, і мова не тільки про Китай та Іран, від яких можна чекати підтримки Москви, а й про Індію.
 
"Минулого тижня Індія оголосила, що її торгівля з Росією зросла на 400 відсотків після вторгнення. За останні шість тижнів Лаврова вітали в дев'яти країнах Африки та Близького Сходу, включаючи Південну Африку, чий голова МЗС Наледі Пандор назвала зустріч" Африку та Росію "прекрасними" друзями", - йдеться у матеріалі.
 
На настрої в Південній Африці, Індії та Кенії впливають історичні образи на Захід "через колоніалізм, зарозумілість та нездатність Заходу виділяти ресурси" на вирішення проблем у цих регіонах.
 
У США зазначають, що 141 із 193 країн в ООН проголосували за осуд Росії після вторгнення, а 143 країни в жовтні проголосували за засудження захоплення частин України. Але лише 33 країни запровадили санкції проти РФ і стільки ж надсилають летальну допомогу Україні.
 
Незважаючи на спроби Заходу списати глобальну інфляцію та продовольчу кризу російському вторгненню, більшість країн світу звинувачують Захід у введенні санкцій, сказав екс-глава МЗС Індії Канвал Сібал.
 
За його словами, в Індії вбачають у "європейській війні" і не мають наміру поступатися своїм інтересам через конфлікт.
 
Індія вважає своїм геополітичним суперником Китай, який зосередив тисячі військових на кордоні, тому "Індія не може дозволити собі відштовхнути Росію або ризикувати перебоями у постачанні зброї".
 
При цьому Індія потрібна США "для противаги Китаю".
 
У ПАР підтримують РФ, т.к. СРСР підтримував правлячий Африканський національний конгрес упродовж десятиліть.