Гарячі новини

В Карлтонському університеті спільнота Scholars at Risk (Канада) приймає іноземних науковців, в тому числі з України і Донбасу, які стикаються з загрозами життю через свою науку

Захоплення Афганістану талібами та вторгнення Росії в Україну змусили десятки тисяч людей покинути свої домівки в пошуках тимчасового чи постійного притулку.

 

В Карлтонському університеті з 2014 року активна спільнота Scholars at Risk (SAR) приймає іноземних науковців, які стикаються з загрозою життю через свою науку. Зараз, через кризи в Афганістані та Україні, SAR комітет і союзницька ініціатива збирають науковців з обох країн до Карлтона.

Шучі Карім, Мелані Адріан і Рехана Хашмі

Шучі Карім, Мелані Едріан і відвідувана активістка групи ризику Рехана Хашмі

«Гідність є надзвичайно важливою для самооцінки людей», — каже Шучі Карім , яка стає директором проекту « Розміщення, збереження та наполегливість : афганські вчені, активісти та студенти, які перебувають у групі ризику», коли її стипендія SAR завершується цього місяця.

«Ми підтримуємо людей, тому що розуміємо цінність того, що роблять науковці. І тому що це може трапитися з будь-ким, незалежно від того, де ви знаходитесь і що ви робите».

Як частина невеликої команди, яка керує проектом Placement, Preservation and Perseverance, яким спільно керують Carleton і UBC і який підтримується грантом у розмірі 1,1 мільйона доларів від Міжнародного дослідницького центру розвитку (IDRC), Карім допомагає нещодавно переміщеним афганцям. вчені створюють нову інтелектуальну спільноту в Канаді.

Проект, провідним дослідником якого є професор Мелані Едріан , засновник SAR Carleton, професор права та правових досліджень Carleton, остаточно підтримає шість вчених і шість активістів з Афганістану, а також координатора досліджень з Афганістану, який розпочне роботу в середині липня. Це допоможе з переселенням, збереже знання, побудує зв’язки між поколіннями між викладачами та студентами та створить модель, яку можуть наслідувати інші канадські вищі навчальні заклади.Ініціатива Scholars at Risk (SAR) у Карлтоні присвячена допомозі науковцям, які стикаються з загрозою життю через свою науку. Ми працюємо над захистом науковців (та їхніх ідей) і просуванням академічної свободи, організовуючи одно-дворічні зустрічі в приймаючих відділах по всьому університету.

З 2014 року SAR Carleton прийняв одинадцять науковців, які викладали та досліджували на шести різних факультетах університету.

Carleton SAR співпрацює з Scholars at Risk Network і Scholar Rescue Fund (IIE-SRF) Інституту міжнародної освіти, щоб організувати ці щорічні зустрічі. Ви можете дізнатися більше про Carleton Students for Scholars at Risk на Facebook .

Для отримання додаткової інформації прочитайте наш річний звіт .