Гарячі новини

У знеструмленому Харкові пройшла 18-та Міжнародна соціологічна конференція, присвячена "Мові війни"

У знеструмленому російськими ударами Харкові пройшла традиційна 18-та Міжнародна науково-практична соціологічна конференція – "Якубінська наукова сесія". Конференція проводилася на честь фундатора Харківської соціологічної школи Олени Якуби. Цього року їй виповнилося б 95 років. Тема цьогорічної конференції - "Мова війни: академічний, медійний, мистецький та повсякденний дискурси". Конференція була організована Соціологічною Асоціацією України, керівні органи якої знаходяться в Харківському національному університеті ім В. Н. Каразина. (Як і найбільший в Україні соціологічний факультет).

Гостей привітали президент  САУ академік Віль Бакіров, вице-президент САУ Людмила Сакурянська,  проректор з наукової роботи університету Олександр Головко та декан соціологічного факультету Олена Мурадян.

На першому пленарному засданні виступили - відомий у всьоиу світі за своєю фотографією професор Ужгородського університету, а зараз - сержагт ЗСУ  Федір Шандор, який вів на фронті онлайн-заняття з окопу. Також запросили редатактора телеканалу SIMON заслуженого журналіста України ст. лейтенанта ЗСУ Володимира Мазура.

Про відображення російсько-української війни в світових медіа говорила професор Ірина Шевченко, про мову кинематографу на війні  - професор Лідія Старобудцева, про наукову мову опису та аналізу воєнних біженців -  професор Луганьского національного університету професор Ілля Кононов.

Резонанс викликала доповідь професора Краківського університету Пьетра Длугоша. Цей польський вчений з власної ініціативи з перших днів війни створив  міждисциплінарну лабораторію досліджень війни в Україні, яка стала визнаним майданчиком спілкування між українськими та польськими вченими, а також доносила правду про війну в Україні до польсокої громадськості та польського уряду. З власної ініціативи  Пьотр Длугаш та його дослідники провели два масових дослідження українських біженців в Польщі. (Про результати останного достідження ми писали тут ).

Крім того з доповідями виступили доктори наук Людмила Скокова та Наталя Костенко, які розповіли про дослідження Інституту соціології НАУ ("Актуапізація громадянського дискурсу  часу війни") і директор Інституту соціології Національної Академії Наук України член-кор. Євген Головаха з найоптимістичнішою доповіддю "Дискурси перемоги - альтернативи та безальтернативність".

Потім працювати  3 секції: 1 - "Долаючи німотність: українці про війну з Росією" (модератор  професор Юлія Сорока, яка сама пережила початок війні у Маріуполі), 2 - "Оскаронасна українська муза проти гармат війни", модератор  професор Лідія Стародубцева, та 3 секція "Українське суспільство в  оптиці війни - соціологічний вимір (Людмила Сакурянська та Людмила Калашникова).

Результати конференції будуть висвітлені у Віснику  Харківського університету. 

Нагадаємо, що у Харкові дуже важка ситуація зі світлом, поточні графіки відключень не працюють, не працює електротранспорт, метро .

Тому учасники конференції на свій страх та ризик діставалися до місця проведення конференції та звідти - після ії закінчення.

Дефіцит електороєнергії мають 300 тисяч жителів міста та ще 220 тис. жителів області. Світло намагаються давати всім мешканцям хоч би вночі. Розробка актуальних графіків відключень. Людей просять максимально економити та не користуватися навіть ліфтами, повідомляє голова ОВА Синегубов.