Гарячі новини

Торговий представник Києва Тарас Качка приїхав до Брюсселя на переговори щодо забезпечення безперешкодного постачання до Євросоюзу українських продовольчих товарів

Торговий представник Києва Тарас Качка приїхав до Брюсселя на переговори щодо забезпечення безперешкодного постачання до Євросоюзу українських продовольчих товарів. Він дав інтерв'ю Euronews.

Україна відкинула затвердження фермерів з Польщі та інших країн ЄС про те, що експорт її сільськогосподарської продукції підриває їхні доходи.

 Качка: Польща та Україна – дуже особливі сусіди з погляду сільського господарства. Порівняно з іншими сусідами, у нас із нею інтенсивніша аграрна торгівля та двосторонній товарообіг. Іноді фермери ЄС скаржаться на постачання продуктів, які насправді експортуються також до України, деколи навіть у більших обсягах. Це, наприклад, птах, бо ми поставляємо до Польщі лише 4 тис тонн курятини, а закуповуємо у ньому 40 тис тонн. Таким чином ми є нетто-імпортером м'яса птиці з Польщі. Цей парадокс присутній у статистиці, але не у свідомості фермерів, які вважають, що Україна створює проблеми для польського сільського господарства.

Euronews: Чи справедливі тоді нарікання фермерів у Польщі та Словаччині тощо? Часом їх акції ни витримують критики, оскільки насправді ситуація не така погана, як вони її представляють, і насправді її легко вирішити.

Качка: Ця проблема піддається подоланню класичним способом Євросоюзу, тобто за допомогою аналітичних даних, нудних постанов та рішень. Її можна було б легко врегулювати, але тепер ми створили в ЄС нову політичну еру з численними протестами, з великою кількістю демонстрацій, сильними емоціями. Це щось нове, і нам треба навчитися вирішувати цю проблему як усередині ЄС, так і для України, бо це вплине на наш процес вступу.

Euronews: Говорячи про це, ви впевнені, що ЄС тут вас підтримує, що він захищатиме вас на основі реальності, а не емоцій?

Качка Я дійсно вірю в досвід інститутів ЄС про те, як поєднувати дуже суперечливі інтереси. Саме так було укладено «Зелену угоду». Україна є вирішенням проблем, пов'язаних із «Зеленою угодою», тому що українські фермери використовують менше добрив та пестицидів. У нас є більше землі, яка може бути звільнена від обробітку, як це було запропоновано в рамках «Зеленої угоди». 4% землі слід, скажімо так, менше використовувати в сільськогосподарських цілях, так що якщо ви включите Україну в це рівняння, ви можете здивуватися, що цілі кліматичної політики ЄС та інтереси фермерів можуть бути наближені до рівноваги або повністю збалансовані.