Гарячі новини

Степанов вважає, що критика української вакцини – це комплекс національної меншовартості. Уряд готовий вкласти в ії розробку більше 150 млн.грн

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов вважає, що люди, які критикують українського кандидата у вакцини та проведені дослідження, страждають комплексом національної меншовартості.

Про це очільник МОЗ розповів під час брифінгу 26 жовтня, пише УП.

Степанов звернувся до "скептиків", які негативно коментували процес розробки української вакцини.

"Що можу сказати вам – позбувайтеся цього комплексу національної меншовартості, що ми ні на що не здатні, що нічого не можемо зробити. 

До того ж, коли в руках тримаєте телефон або інші "вакцини", які ви використовуєте в повсякденному житті, знайте, що дуже часто це все зроблено українськими вченими. 

Які просто через таку політику, що ми ні на що не здатні та завдяки політиці повного ігнорування нашої науки, виїхали за кордон...

А ми це потім купуємо, і дивуємося, як класно вони це зробили", – розповів очільник МОЗ.

 Максим Степанов 

Міністр також зауважив, що українським вченим "просто потрібно створити відповідні умови" і тоді країна зможе самостійно виробляти вакцину. 

Нагадаємо, що нещодавно в Україні 

В Україні представили результати доклінічної фази досліджень української вакцини проти COVID-19.

Зокрема науковці представили першого українського кандидата у вакцини проти коронавірусної хвороби.

Це відбулося під час наради з президентом України Володимиром Зеленським. Про це  повідомляють на офіційному  сайті глави держави.

"Розробники представили главі держави результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини.

 Ці дослідження тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини.

"Цей кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу", – повідомляють у президента. 

Зазначається, що одним із розробників є міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов.

За його словами, розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують.

"Йдеться і про високі шанси розробки нашої унікальної оригінальної української вакцини проти COVID-19, і про перший крок до того, щоб відновити виготовлення вакцин в Україні", – зазначив Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що держава буде підтримувати цю ініціативу.

Під час зустрічі також обговорили терміни та реалізацію подальшого проходження клінічних фаз. А також співпрацю з дотичними відомствами для забезпечення виготовлення вакцини та її використання в разі успішного проходження всіх фаз.

Приблизна сума, яку можуть витратити на дослідження - більше 100-150 млн. грн.

При цьому українські науковці скептично ставляться до розробки вакцини від COVID-19 в Україні, оскільки в країні немає лабораторій з необхідним рівнем безпеки для роботи з вірусами, пише УП.