Гарячі новини

Президенти Фінляндії та України підписали у Києві угоду "про співробітництво в галузі безпеки та довгострокову підтримку між двома країнами"

Президенти Фінляндії та України Олександр Стубб та Володимир Зеленський у середу, 3 квітня, підписали у Києві угоду про співробітництво в галузі безпеки та довгострокову підтримку між двома країнами.

Термін дії підписаної під час візиту Стубба до української столиці угоди – 10 років.

Воно охоплює різноманітні сектори, включаючи політичну підтримку, підтримку української оборони та безпеки, а також підтримку реформування та відновлення країни.

Згідно з документом, Фінляндія продовжить надавати Україні довгострокову військову, політичну та фінансову підтримку, а також гуманітарну допомогу "з тією ж динамікою, що і з початку повномасштабної агресивної війни, стільки, скільки потрібно".

Стубб також повідомив Зеленському, що Фінляндія відправить Україні черговий пакет озброєнь на 188 млн. євро, після чого загальний обсяг допомоги Гельсінкі Києву з 2022 року наблизиться до 2 млрд. євро.

"Завдяки вкладу Фінляндії у розмірі 30 млн. євро в чеську ініціативу спільних закупівель артилерійських боєприпасів для України, підтримка Фінляндії України в 2024 році вже перевищує 400 млн. євро і збільшиться як мінімум за рахунок ще двох пакетів протягом року", - підкреслили в офісі президента.