Гарячі новини

Національний банк України 10 березня продав 270 мільйонів доларів з міжнародних золотовалютних резервів для того, аби стримати паніку на валютному ринку

Національний банк України 10 березня продав 270 мільйонів доларів з міжнародних золотовалютних резервів для того, аби стримати паніку на валютному ринку. Падіння курсу гривні зупинилося у другій половині дня. Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку.

НБУ повідомляє:

"Сьогодні на міжбанківському валютному ринку попит суттєво переважав пропозицію. Така ситуація була зумовлена насамперед психологічними чинниками, адже настрої учасників фінансових ринків погіршилися через поширення світом коронавірусу та шокове падіння цін на нафту в останні дні. Для згладжування коливань Національний банк проводив інтервенції з продажу валюти. Сьогодні з цією метою було продано 270 млн дол. США. Водночас майже уся сума була продана впродовж першої частини дня, а після обіду ситуація на валютному ринку була відносно спокійною і не потребувала суттєвого втручання з боку НБУ.

Фундаментальних факторів для суттєвого погіршення ситуації наразі немає. Україна продовжує нарощувати поставки товарів за кордон за основними статтями експорту, водночас ми не є експортерами нафти, тому зниження цін на цей товар дає радше більшу економію на імпорті енергоносіїв.

Зменшення вкладень нерезидентів в гривневі облігації Уряду наразі не є суттєвим. За останній місяць портфель ОВДВ у власності нерезидентів суттєво не змінювався і коливався в межах 125-129 млрд грн. Тож приплив інвестицій в ОВДП хоча і призупинився на тлі погіршення настроїв у всьому світі, проте панічного виведення інвестицій з України не спостерігалося.

Загалом статистика валютного ринку від початку року є досить позитивною. За цей період Національний банк купив валюти на 360 млн дол. США більше, ніж продав. На готівковому ринку пропозиція валюти також переважала попит – станом на початок тижня населення продало валюти майже на 500 млн дол. США більше, ніж купило".


Національний банк і надалі уважно слідкуватиме за ситуацією на фінансових ринках та за необхідності проводитиме валютні інтервенції. Міжнародні резерви України на сьогодні перевищують 26 млрд дол. США і є достатніми як для виконання поточних зобов’язань України, так і для згладжування надмірних курсових коливань на валютному ринку.