Гарячі новини

Euronews: Україна та Польща заявили, що досягли прогресу у перемовинах. Проте прориву не сталося

Україна та Польща заявили, що досягли прогресу у вирішенні проблеми імпорту сільгосппродукції та автомобільних перевезень. Проте прориву не сталося, пише Euronews

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Варшаві провів переговори зі своїм польським колегою Дональдом Туском, щоб обговорити невдоволення польських фермерів, яке раніше вилилося у бурхливі протести та блокаду прикордонних переходів.

"Блокада українського кордону певними польськими групами, звісно, шкодить економіці Польщі, економіці України та Європейського союзу загалом.

Сьогодні я можу сказати, що ми точно маємо прогрес у знятті блокади, але найголовніше — у вирішенні всіх критичних питань, які призводять до таких блокадам.

Наш план реалізується не так швидко, як би хотілося, але ми однозначно маємо позитивні тенденції", — заявив Денис Шмигаль.

"Ми шукаємо рішення, які, можливо, не зовсім влаштують усіх, але які захистять основні інтереси польських фермерів та виробників, як і українців. Ми шукаємо, і ми близькі до того, щоб знайти рішення", - зазначив Дональд Туск.

Лідери України та Польщі також заявили, що було б корисно, якби Євросоюз запровадив 50-відсотковий податок на імпорт російського та білоруського продовольства.

Акції протесту проводять фермери у багатьох європейських країнах. Вони спрямовані, зокрема, проти "зеленої політики" ЄС та дешевого імпорту з України, а між Києвом та його союзником Варшавою зростає напруженість через безмитне ввезення української сільськогосподарської продукції.

Ситуація із блокадою вже призвела до загибелі трьох українських водіїв. Український прем'єр також повідомив, що Київ звернувся до Варшави з проханням про вільну перепустку через кордон не лише боєприпасів та гуманітарної допомоги, а й палива. За словами Дениса Шмигаля,

Україна погодилася на "певні обмеження", але не уточнила їх.

Як зазначав у лютому президент України Володимир Зеленський, українське зерно провозиться територією Польщі лише транзитом. Основний шлях експорту - "зерновий коридор" у Чорному морі.