Гарячі новини

DW:Ракети Storm Shadow. Україна отримає "вбивцю бункерів"

Великобританія підтвердила постачання Україні далекобійних ракет Storm Shadow, які вважаються особливо ефективними проти бункерів та логістики. Якими будуть стратегічні цілі ЗСУ? DW опитала військових експертів.
 
Міністр оборони Великобританії Бен Уоллес 11 травня підтвердив інформацію ЗМІ про постачання Україні далекобійних ракет Storm Shadow, які, за його словами, сприятимуть ЗСУ у витісненні російських сил із суверенної території України. Багато оглядачів уже прогнозують, що це рішення Лондона "змінить правила гри" на полі бою та звертають увагу на технічні характеристики даних ракет.
 
Що відомо про Storm Shadow?
 
Нічого подібного в арсеналі України ще не було, зазначає колишній посол США в Україні (2003–2006) Джон Гербст. "Надання США в червні минулого року артилерії з радіусом дії 85 кілометрів дозволило Україні досягти успіху на полі бою. Але росіяни вже адаптувалися до цієї зброї. Тому Україна тепер потребує ракет з дальністю 300 кілометрів. І зараз серед усіх членів НАТО Великобританія відкрила шлях до постачання такої зброї", - сказав дипломат у коментарі інформагентству AP.
 
Storm Shadow – це високоточна крилата ракета великої дальності повітряного базування спільної британсько-французької розробки компанії MBDA. З дальністю приблизно 250 кілометрів та здатністю нести боєприпас вагою приблизно 450 кілограмів, вона загалом схожа за характеристиками з американськими ATACMS наземного базування.
 
Експерт з питання авіації в лондонському Королівському об'єднаному інституті оборонних досліджень (RUSI) Джастін Бронк називає ці ракети "дорогою зброєю, призначеною для поразки стратегічних цілей". Вартість такої ракети оцінюється в 2,2 мільйонів фунтів стерлінгів (2,5 мільйона євро).
 
На озброєння її прийняли відносно нещодавно – 2002 року. Проте, відтоді ці ракети вже неодноразово використовувалися в операціях Королівських повітряних сил, зокрема в Іраку, Лівії та проти бойовиків "Ісламської держави" у Сирії. Британська авіація для ударів по бункерах лівійського диктатора Муаммара Каддафі в Сірті в 2011 році успішно використала саме ракети Storm Shadow.
 
На чому встановити?
 
"Військори" російської пропаганди поспішили применшити значення події та заспокоїти свою аудиторію тим, що, мовляв, Україні все одно нема на чому встановлювати ракети Storm Shadow, призначені для монтування на винищувачах четвертого та п'ятого покоління, таких як британські Typhoon, французькі Rafale та Mirage або італійські Tornado, яких Україна не має.
 
У коментарі DW експерт з питань безпеки в лондонському Кінгс-Коледжі (KCL) Марина Мірон пояснила, що під Storm Shadow буде переобладнано винищувачів радянських моделей, наприклад МіГ-29. З технологічної точки зору завдання це непросте, що вимагає певного часу, але посильне.
 
Головним викликом Мирон вважає не так монтування, як захищеність самих літаків. "Хоча ці ракети важко перехопити через траєкторію їхнього польоту, радянські винищувачі вразливі для російських наземних систем ППО", - нагадує Мирон.
 
Щодо тимчасових рамок, то, за неофіційними даними з експертних джерел, роботи з адаптації МіГ-29 під ракети Storm Shadow почалися не зараз, а вже тривалий час велися в Польщі. Примітно, що одночасно із заявою глави Міноборони Великобританії у четвер у представництві Польщі при Європейському Союзі повідомили, що із 28 літаків, переданих Києву, від Польщі надійшло 14 винищувачів МіГ-29. Оглядачі не виключають, що ці літаки повністю або значною мірою вже підготовлені під монтаж британських ракет.
 
У розмові з DW київський військовий оглядач Олег Катков також підтвердив, що Повітряні сили України вже використовують різне західне авіаційне озброєння літаками радянського зразка. "Технічно це вже вирішено і працює. Ракети Storm Shadow завантажують ще на землі, а роль носія ракети, тобто літака - вийти в пусковий район і здійснити пуск", - пояснив він.
 
Під прицілом Керченський міст, Джанкой, Сакі
 
З отриманням Storm Shadow ЗСУ виходять на абсолютно новий рівень, радіус поразки значно розширюється, і це дозволяє краще підготувати так звані "формувальні" або підготовчі операції (shaping operations) перед початком потужного контрнаступу, кажуть опитані DW військові аналітики. "Якщо згадати про те, який ефект минулого року мали HIMARS на контрнаступ України (на півдні та сході. - Ред.) через свою дальність, то з ракетами Storm Shadow тепер ця дальність збільшується втричі. Вони особливо ефективні проти підземних бункерів, адже обладнані тандемним боєприпасом", - каже Марина Мирон.
Однак,  Міноборони лише натякнуло на цілі, для яких будуть використовувати британські ракети Storm Shadow
 
"Момент, коли ти розумієш, що відстань від лінії фронту до військових кораблів з ракетами "Калібр" у Севастопольській бухті становить 298 км 700 метрів", -  йдеться у підпису під відповідним фото.
 
Постачання Україні крилатих ракет великої дальності Storm Shadow вимагають адекватної відповіді, заявили в Кремлі.
 
Про це повідомив прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков:
 
«Дуже негативно [відносимося до таких постачань]. Це вимагатиме адекватної відповіді і від наших військових, які, звісно, з військової точки зору будуть приймати відповідні рішення».
 
Про яку «адекватну відповідь» йдеться, Пєсков не уточнивши.
 
Інше джерело  - CNN - наголосив, що Великобританія погодилася поставити Україні ці ракети за умови, що ЗСУ" не використовуватимуть їх для ударів по об'єктах на території Росії". При цьому CNN зазначає, що британська влада неодноразово заявляла, що вважає Крим українською територією, яку незаконно анексувала Росія.
 
Інше джерело телеканалу, високопоставлений американський чиновник, заявило, що ракети Storm Shadow «поміняють правила гри» і дадуть Україні ті можливості, про які Київ просив практично від початку повномасштабної війни — раніше українська влада домагалася постачання американських далекобійних ракет.