Гарячі новини

Байден 17 січня прийме лідерів і топ-політиків Конгресу в Білому домі для обговорення запиту на додаткове фінансування для військової допомоги Україні

Президент США Джо Байден 17 січня прийме лідерів і топ-політиків Конгресу в Білому домі для обговорення запиту на додаткове фінансування, зокрема для військової допомоги Україні. Про це на брифінгу оголосила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, передає "ЄП".

За її словами, Байден "прийме лідерів Конгресу із Сенату та Палати представників, а також керівників ключових комітетів від обох партій у Білому домі", щоб обговорити "критичну важливість його додаткового запиту щодо національної безпеки".

Речниця Білого дому не уточнила подробиць зустрічі, анонсувавши додаткові новини вже 17 січня. Але, за її словами, в адміністрації Байдена вважають, що двопартійні переговори щодо додаткового запиту "рухаються в правильному напрямку".

Очікується, що на зустрічі в Білому домі будуть присутні зокрема лідер більшості в Сенаті демократ Чак Шумер, лідер республіканської меншості Мітч Макконнелл, спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон і лідер демократичної меншості в Палаті Хакім Джеффріс.

Вона відбувається на тлі відсутності прогресу щодо досягнення угоди в Конгресі, яка б розблокувала схвалення додаткового фінансування на допомогу Україні, Тайваню та Ізраїлю разом із посиленням заходів протидії міграції на південному кордоні США.

На заваді компромісу стала зокрема позиція Джонсона, який вимагає значно суворішого підходу до стримування міграції на кордоні США та Мексики, ніж погодили переговорники в Сенаті.

США 27 грудня оголосили про надання Україні останнього на сьогодні пакета військової допомоги вартістю 250 мільйонів доларів. У Білому домі після цього заявили, що вже не мають грошей для нової військової підтримки України до її ухвалення Конгресом.

Як повідомлялося, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на Всесвітньому економічному форумі у Давосі 16 січня заявив, що американська стратегія зараз полягає у позбавленні росії доступу до критичних ресурсів й наданні Україні технологій, які б змінили ситуацію на полі бою.