Гарячі новини

НА ЛУГАНЩИНІ ПРОХОДИТЬ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ ПРЕДСТАВНИКІВ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Триденний Форум урочисто відкрили вчора, 7 грудня, у Сєвєродонецьку.Про це повідомляє управління молоді та спорту Луганської ЦВА.

До заходу долучились близько 50 учасників з Луганської, Донецької, Сумської, Львівської, Харківської, Полтавської, Київської областей. Це представники освітніх, реабілітаційних, спортивних закладів та громадських організацій людей з інвалідністю, батьки та соціальні партнери заходу.

Урочисто привітала присутніх заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик. Вона подякували учасникам за їх активну життєву позицію та висловила впевненість, що проведення Форуму на Луганщині стане традиційним заходом. Також Ольга Лішик акцентувала увагу присутніх на важливості втілення інклюзивної освіти, а також розповіла про роботу обласного комітету доступності та співпрацю з молоддю із інвалідністю.

Крім цього, у режимі телефонного зв’язку поспілкувався з учасниками Форуму уповноважений з питань людей з інвалідністю, голова Національної Асамблеї людей з інвалідністю України Валерій Сушкевич.

Після цього розпочалась робота в секціях. Протягом трьої днів учасники обговорюватимуть тему інклюзивних напрямків роботи, як шлях подолання багатоскладових проблем для дітей та молоді з інвалідністю в ситуації ризику.

Так, вчора розглянули питання щодо реалізації Конвенції ООН про права людей з інвалідністю в ситуації кризи. Своїм досвідом роботи з даного питання поділився голова Асоціації незрячих юристів, представник Комітету доступності в Харківський області Олег Лепетюк. Його виступ викликав бурні обговорення та низку запитань від присутніх.

– Дуже приємно, коли виникає жвава бесіда, адже основне завдання Форуму – не тільки розповісти, а й обговорити та допомогти людям вирішити їх проблеми. Саме тому, до нашого заходу долучились професіонали своєї справи, які залюбки проконсультують та дадуть відповіді на всі питання, – розповіла директорка Луганського обласного центру соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями Тетяна Баранцова.

Також у ході вчорашніх обговорень учасники у режимі онлайн поспілкувались з представниками громадських організацій із Житомирської, Чернівецької та Львівської області, які поділились своїм досвідом у роботі з молоддю із інвалідністю, розповіли про те, як працюють з місцевою та державною владою, та на що спрямована їх робота наразі.

Сьогодні на всіх присутніх чекає не менш насичений день. Зранку продовжиться обговорення питання втілення системи інклюзивної освіти, а у другій половині дня присутні проведуть засідання на тему: «Жінки з інвалідністю – міфи та реальність».

Зазначимо, що протягом усього Форуму організовано показ авторської фотовиставки Валентини Уварової «Сонце цілий рік», роботи якої присвячені дітям із синдромом Дауна. Також присутні зможуть  подивитись художню виставку дивовижних робіт Анастасії Кобріної – луганчанки, яка з дитинства не чує, але навчалася у загальній школі та в Університеті культури та мистецтв.

Організатори Форуму – управління молоді та спорту Луганської ОДА, Луганський обласний центр соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями, Луганська обласна молодіжна громадська організація «Асоціація молоді з інвалідністю Східного Донбасу – Схід» за підтримки Відділу культури та преси Посольства США в Україні.

Інформаційно-правова допомога надана Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України, а методична підтримка – кафедри управління навчальними закладами та педагогіки вищої школи Державного вищого навчального закладу Університет менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України.