Гарячі новини

"Синдром страуса". Мінкульт запропонував " блескуче" перейменування відомого пам'ятника революціонеру Артьому на Донеччині (ФОТО)

Мінкульт запропонував перейменувати відомий пам'ятник революціонеру Артьому (Федору Сєргєєву) у Святогірську  (Донецька обл.) скульптора Івана Кавалерідзе.

Він входить до комплексу пам'яток Святогірського історико-архітектурного заповідника.

Фігура висотою 22 метри височить на горі, загальна висота пам'ятника становить 27—28 метрів. Це - одна з головних визначних пам"яток міста, всесвітньо відома.

27 грудня 2001 року Уряд України визначив найцінніші у мистецькому плані пам'ятки монументального мистецтва України та вніс їх до Державного реєстру національної культурної спадщини. Серед 44 видатних творів значиться монументальна скульптура Артема.

".. Згідно з пропозицією експертної комісії з питань обліку об'єктів культурної спадщини його буде перейменовано на "Пам'ятник авторства видатного скульптора Івана Петровича Кавалерідзе".

Однак, для естетів, художників та любителів мистейтва залишається багато інших джерел інформації .

Наприклад, Вікіпедія повідомляє : 

"Ця пам'ятка – конструктивістський проект художника. Незважаючи на загальновизнане віднесення Артема до кубізму, слід зауважити, що сам автор заперечував спрощене ставлення до свого твору. На початку 1960-х років під час кампанії проти авангардистських течій у мистецтві критика на адресу автора та його «жахливих творів» прозвучала з вуст Н. С. Хрущова. Монумент Артема – помітна частина ландшафту Святогірська та одна з його архітектурних домінант".