Гарячі новини

Львівська облрада виділяє 22 мільйони на збереження і популяризацію історико-культурної спадщини регіону на 2021-2025. А на розвиток культури - ще 12 млн

Депутати Львівської обласної ради  23 лютого затвердили обласну програму «Охорона, збереження і популяризація історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021 – 2025 роки» 

У межах програми планують проводити реставрацію об’єктів культурної спадщини області та пам’яток Львівщини – Світової спадщини ЮНЕСКО.

Зокрема,  передбачено збереження та охорону пам’яток дерев’яної сакральної архітектури; реставрація іконостасів та стінописів; реставрація, збереження, охорона, дослідження замків, палаців та резиденцій, а також мурованих храмів та монастирів.

В рамках програми передбачено кошти на збереження та дослідження «Історичних міст та сіл Львівщини»,археологічні обстеження та популяризацію культурної спадщини області.   

Загалом на усі заходи програми з обласного бюджету виділять – 22 млн грн. А повний перелік об’єктів, на яких цьогоріч виконуватимуть ремонтні, реставраційні роботи, обласна рада затверджуватиме додатково.

Також Львівська обласна рада, 23 лютого прийняла Комплексну програму розвитку культури Львівщини на 2021-2025 роки. На її реалізацію виділено 12 млн грн.

Серед основних напрямів програми є розвиток та популяризація української мови й культури національної свідомості громадян в Україні та за кордоном, підтримка народних домів, музеїв, мистецьких шкіл та мистецьких ініціатив, поповнення бібліотечних фондів та реалізація бібліотечних проєктів.

Окрім того, передбачено гроші на відзначення діячів культури області у різних напрямах культури та мистецтва, зокрема вручення премії в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури, а також літературної премії ім. К. Мандрик-Куйбіди.

Вчетверте проведуть конкурси «Топ 10 мистецьких шкіл», «Топ 10 мистецьких шкіл» та вперше «Топ 10 бібліотек». На це передбачено по 600 тисяч грн. Відтак переможці отримають по 60 тисяч грн на розвиток своєї установи: закупівлю костюмів, інструментів, комп’ютерів, оновлення приміщень.