Гарячі новини

Біологи з університету Лодзі разом з харківськими вченими вивчатимуть водні екосистеми степової частини України

Біологи з Університету Лодзі – в рамках проекту, що фінансується програмою Horizon Europe, партнером якої є серед ін. Харківський національний університет ім Василя Каразіна – вивчатимуть водні екосистеми степової частини України. Тваринний світ цих ізольованих водойм унікальний. Про це повідомляє сайт Nauka w Polsce.

"У вересні Лодзький університет розпочинає реалізацію першого проекту за програмою Horizon Europe, партнером якого є, зокрема, Харківський національний університет імені Василя Каразіна. Польщу в проекті представляє дослідницька група під керівництвом професора Міхала Грабовського, що складається з науковців кафедри зоології безхребетних і гідробіології та лабораторії BioBank факультету біології та захисту навколишнього середовища Лодзького університету», - повідомили в університеті.

Біологи Лодзького університету вже понад 4 роки співпрацюють з колегами з кафедри зоології та екології тварин Харківського університету. Їхня робота в основному стосується різноманітності та генетичної структури популяції тварин, що населяють водні екосистеми степової частини України, включаючи джерела, які є ключовими водними ресурсами, яким критично загрожує зміна клімату, та прісноводні лагуни на узбережжі Чорного моря, відомі як лимани. .

«Фауна цих, часто ізольованих, водойм, оточених жаркими та сухими степовими ландшафтами, унікальна. Проте вона мало вивчена, і опис її різноманітності, вивчення  динаміки її еволюції та екологічних взаємозв’язків має ключове значення для охорони цих чудових екосистем та місцевих ресурсів прісної води", - пояснив проф. Грабовського.

Розвиватиметься співпраця, зокрема, з українським університетом в рамках проекту Biodiversity Genomics Europe, який реалізовуватимуть 32 партнери з 20 країн. Головним координатором проекту є Центр біорізноманіття Naturalis у Нідерландах – провідна європейська наукова установа, яка має одну з найбільших природних колекцій у світі та зосереджена на дослідженні та моніторингу біорізноманіття в глобальному масштабі.

Головною метою проекту BGE є більш повне розуміння еволюційних і біогеографічних процесів, що формують багатство європейської фауни і флори, а також створення єдиного міжнародного стандарту біомоніторингу екосистем і розробка спільної стратегії запобігання втраті біорізноманіття.

У рамках проекту Польщу було обрано як зразкову країну для розробки національної ініціативи зі створення довідкової бібліотеки штрих-кодів ДНК для місцевого біорізноманіття (включаючи бібліотеку штрих-кодів для цінних музейних колекцій) та впровадження методів, заснованих на штрих-кодуванні ДНК, як майбутній стандарт біомоніторингу навколишнього середовища на базі національного контактного пункту міжнародної дослідницької мережі iBOL (Міжнародний штрих-код життя), розташованого в університеті Лодзі. Штрих-код ДНК — це послідовність ДНК у вибраній стандартній ділянці геному, яка дозволяє ідентифікувати вид.

Проф. Грабовський представляє Польщу в науковому комітеті iBOL. Наукова мережа, яка буде створена в рамках проекту, координуватиме та сприятиме отриманню коштів для наукових досліджень різними науковими інституціями та покращить контакти та співпрацю між науковцями, неурядовими організаціями та установами, відповідальними за моніторинг та охорону природи в Польщі. Це також стане прикладом для створення подібних ініціатив в інших європейських країнах. Ще однією важливою метою команди з університету Лодзі стане співпраця в розробці надійної бібліотеки штрих-кодів ДНК для європейської прісноводної фауни та окремих груп наземної фауни.

У червні набула чинності Угода про асоціацію Horizon Europe з Україною, згідно з якою Єврокомісія відмовилася від фінансового внеску України в програму на 2021-2022 роки, тому заднім числом з 1 січня 2021 року Україна як асоційована країна може брати участь у програмі Horizon Europe на тих самих умовах, що й країни-члени ЄС.