Гарячі новини

"Заплутана ситуація": Путін розкритикував конференцію щодо України у Швейцарії, організатори якої " не бачать ії сенсу без участі РФ"

 

 

Путін розкритикував конференцію щодо України у Швейцарії, організатори якої " не бачать ії сенсу без участі РФ"

Швейцарія офіційно оголосила місце та час проведення мирного саміту щодо України. Він відбудеться 15-16 червня у Бюргенштоку, повідомила президент Віола Амерд.

При цьому глава МЗС Швейцарії заявив, що «жоден мирний процес не може бути можливим без Росії, навіть якщо Москва не візьме участі у першій мирній конференції щодо України.

Як повідомляє  агентство "Інтерфакс", "Росія готова до переговорів щодо України, але нав'язування Москві будь-якої позиції, не заснованої на реаліях, бути не може", заявив президент РФ Володимир Путін у четвер, 11 квітня, на зустрічі з президентом Білорусії Олександром Лукашенком.

"Тепер, як ви знаєте, просувається ідея провести якусь конференцію у Швейцарії, нас туди не запрошують, більше того, вважають, що нам там робити нічого, і водночас кажуть, що і без нас нічого вирішити неможливо. А оскільки ми туди не їдемо, це вже взагалі якийсь паноптикум, кажуть, що ми відмовляємося від переговорів", - сказав Путін

Він додав: "Нас не запрошують, а кажуть, що ми відмовляємося. Ну, було б смішно, якби не було так сумно. Але ще раз хочу наголосити, що ми "за", але тільки не у форматі нав'язування нам якихось не було схем, які нічого не мають спільного з дійсністю.

Швейцарське видання NZZ з посиланням на заяву президента країни Віоли Амерд та федерального радника Ігнаціо Кассіс написало, що "Швейцарія запросила Росію на конференцію щодо врегулювання ситуації в Україні".

"Успіх або провал такої конференції залежатиме від її учасників, особливо від таких країн, як Китай, найважливіший партнер Росії", - пише NZZ.

Однією з цілей конференції є розробка "конкретної дорожньої карти для участі Росії у мирному процесі".

Однак, і посольство Росії у Швейцарії заявило, що російська сторона "навіть у разі отримання запрошення на подібний захід його не прийме".

У середині березня офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова також заявила, що Росія не візьме участі у конференції щодо України у Швейцарії, навіть якщо буде запрошена офіційно.

Нагадаємо, однією з тем обговорення у Швейцарії стане так звана "формула миру", запропонована Володимиром Зеленським.

Москва ж наполягає на утриманні контролю над окупованими територіями, а також на відмові України від членства в НАТО та її повній "демілітаризації".

Також на саміт із «формули світу» Зеленського Київ та Захід дуже хочуть, щоб на ній був присутній Китай. Тому що без нього ця конференція не виконає своєї головної ролі, яку їй відводить Україна та Захід – продемонструвати «об'єднання провідних світових держав» навколо «формули світу» Зеленського. Яка, у такому разі, потім буде пред'явлена Кремлю як «вимогу всього світового співтовариства».

Агентство Reuters вже повідомило, що Київ запросив голову КНР Сі Цзіньпіна взяти участь у глобальному саміті світу – 5-й конференції з мирного врегулювання в Україні. Про це заявив в заступник керівника офісу президента України Ігор Жовква. Участь Пекіна у цьому форумі, який заплановано провести у Швейцарії, "буде дуже важливою для Києва", зазначив Жовква. За його словами, Україна працює з китайською стороною, а також залучає міжнародних партнерів, щоб ті донесли до КНР значущість майбутньої конференції.

11 квітня на зустрічі з президентом Білорусії Лукашенком Путін також заявив, що нещодавня російських ударів по енергооб'єктах України – це частина процесу "демілітаризації", оскільки ці об'єкти безпосередньо впливають на роботу оборонно-промислового комплексу країни. Путін додав, що удари по енергооб'єктах є нібито вимушеним дзеркальним заходом на аналогічні атаки з боку ЗСУ, а раніше російська армія, як стверджує глава Кремля, не вдавалася до них - з "гуманітарних міркувань", пише DW.

 

У середині березня офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Росія не візьме участі у конференції щодо України у Швейцарії, навіть якщо буде запрошена офіційно."Успіх або провал такої конференції залежатиме від її учасників, особливо від таких країн, як Китай, найважливіший партнер Росії", - пише NZZ. Однією з цілей конференції є розробка "конкретної дорожньої карти для участі Росії у мирному процесі". У середині березня офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Росія не візьме участі у конференції щодо України у Швейцарії, навіть якщо буде запрошена офіційно.