Гарячі новини

Стан п'яти найбагатших людей світу зріс більш ніж удвічі з 2020 року, а саме на 114%

Стан п'яти найбагатших людей світу зріс більш ніж удвічі з 2020 року, а саме на 114%. За цей же час п'ять мільярдів жителів Землі стали лише біднішими, пише Dialectic з посиланням на Oxfam.

За даними організації, за збереження нинішнього курсу людство переможе бідність лише до 2250 року, але це не точно.

Рух до глобальної олігархії стає дедалі очевиднішим, при цьому перший доларовий трильйонер може з'явитися вже протягом 10 років.

Ситуацію нерівності економіки погіршує колосальна концентрація і централізація капіталів як наслідок, процес монополізації.

Більшість багатств сьогодні мають транснаціональні корпорації (ТНК).

З 71-сторінкової доповіді: «Ніколи раніше в історії такі небагато ще не володіли настільки багатьом. Ніколи раніше не було такої нерівності та такої колосальної концентрації власності в одних руках. Ніколи раніше ми не бачили класу мільярдерів, які мають таку величезну політичну владу. І ніколи не було такого безпрецедентного рівня жадібності, зарозумілості та безвідповідальності з боку правлячого класу».

У США лише троє людей володіють більшим багатством, ніж «нижня» половина суспільства, а понад 60% працівників живуть від зарплати до зарплати.

Незважаючи на зростання продуктивності праці та впровадження технологій, реальна зарплата середнього американського працівника сьогодні нижча, ніж 50 років тому.

В Oxfam обґрунтовано вважають, що це не унікальна особливість США, а глобальна закономірність.

П'ятеро найбагатших людей планети стали вдвічі багатшими за 3 роки і зараз їх статки перевищують $800 млрд, а всі мільярдери світу збільшили свій статок на $3,3 трлн, а значить вони збільшили своє багатство на 34%, яке зростає втричі швидше, ніж рівень інфляції.

Країни ж «другого і третього світу» мають виплачувати майже $0,5 млрд щодня у вигляді відсотків за боргами, серйозно скоротивши свої витрати на соцзабезпечення.

При цьому лише 21% людства живе в країнах Глобальної Півночі, де зосереджено 74% світового багатства.

Для ТНК, як і для надбагатих людей, останні два десятиліття були надзвичайно прибутковими, а останні кілька років були ще кращими: у найбільших фірм у 2021 та 2022 роках прибуток зріс на 89%.

Дані показують, що 2023 стане ще «жирніше». Робітники у всьому світі, організовуючи страйки все частіше, ясно дають зрозуміти, що їм набрид грабіж та експлуатація. Щоб покінчити з нерівністю, уряди мають радикально перерозподілити владу мільярдерів та ТНК, повернувши її звичайним людям.

Ще трохи і в Oxfam винайдуть заново ідею диктатури пролетаріату через світову вечірку. Серед заходів щодо скорочення нерівності в Oxfam виділяють:

1) Посилення ролі держави, розширення соцпідтримки населення та передачу у суспільну власність секторів економіки, схильних до монополізації;

2) Боротьба з корпораціями, що має на увазі радикальне збільшення податків на корпоративні прибутки, а також підтримку профспілок;

3) Розширення підтримки відповідального бізнесу, включаючи робочі кооперативи, і навіть соціальні підприємства. Жменька з 5 мільярдерів проти 5 мільярдів людей та тенденція до ще більшого зміцнення влади та капіталів світової олігархії. Такий неминучий результат капіталістичного укладу