Гарячі новини

США заявили, що РФ використовує для обстрілів України ракети з КНДР. Україна поки що не може підтвердити

Північна Корея нещодавно поставила Росії пускові установки для балістичних ракет, і навіть кілька таких ракет. Ними вже обстрілювали Україну, заявив Білий дім, пише DW.

Військова співпраця Москви та Пхеньяну міцнішає на тлі все більшої ізоляції Росії на міжнародній арені, а в період новорічних свят російські війська застосували для обстрілу України балістичні ракети, отримані від КНДР, заявив у четвер, 4 січня, координатор зі стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Кірбі.

Він уточнив, що, як мінімум, одна північнокорейська ракета могла бути випущена з російської сторони 30 грудня, а ще кілька таких ракет були випущені військами РФ по Україні 2 січня.

Нині США оцінюється можливі наслідки використання цих боєприпасів. За словами Кірбі, режим у Пхеньяні нещодавно поставив Росії пускові установки для балістичних ракет та кілька таких ракет.

Представник Білого дому не назвав кількість ракет, про яку може йтися.

"Це значна ескалація підтримки Росії Північною Кореєю, що викликає тривогу", - підкреслив Джон Кірбі.

Обмін військовими технологіями між РФ та КНДР Ракети виробництва КНДР мають дальність дії близько 900 км. В адміністрації США припускають, що в обмін на підтримку Пхеньян хоче отримати від Росії військову техніку, включаючи винищувачі, ракети класу "земля - повітря", бронетехніку і передові військові технології.

Це може загрожувати безпеці Корейського півострова та всього Індо-Тихоокеанського регіону, застеріг Кірбі.

Він також зазначив, що, за наявними у США даними, просуваються вперед і переговори між Москвою і Тегераном про постачання іранських ракет - через міжнародну ізоляцію, що посилюється, Росія змушена шукати військову техніку і озброєння у держав-однодумців. Однак, за даними, що є у Вашингтона, поставок з Ірану в РФ поки не було.

Україна поки що не може підтвердити, чи завдавалися по її території удари ракетами північнокорейського виробництва, заявив в ефірі загальнонаціонального телемарафону в п'ятницю, 5 січня, представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, зараз "певні фахівці" вивчають уламки ракет і слід дочекатися їхніх висновків.

"Тоді вже можна буде говорити, є такий факт чи ні... Ми іноді чекаємо на інформацію, чим били - С-400 або "Іскандером", - кілька днів", - цитує слова Ігната видання Українські Новини.

"Не слід чекати чогось принципово нового" Спікер ЗС ЗСУ визнав, що нещодавні удари по Україні були завдані балістичними ракетами, але обмовив: "Яка балістика, чия ракета – треба розбиратися".

На запитання журналіста, чи буде важче українське ППО збивати ракети з Ірану чи КНДР, Ігнат відповів, що від таких ракет навряд чи слід чекати чогось принципово нового, оскільки відомо про військово-промислове співробітництво Росії та цих країн, а Північній Кореї багато технологій передав ще СРСР. "Від того ж "Іскандера", можливо, і відрізняється чимось, але не надто", - підсумував Ігнат.

Група із майже 50 держав засудила постачання північнокорейських ракет до Росії та їх використання проти України. "Ми найрішучішим чином засуджуємо експорт КНДР та закупівлю Росією балістичних ракет КНДР, а також застосування Росією цих ракет проти України 30 грудня 2023 року та 2 січня 2024 року", - йдеться у заяві, яку у середу, 10 січня, опублікували Державний департамент США та МЗС ФРН. До документу приєдналися Німеччина та майже всі європейські держави, а також Канада, Ізраїль, Австралія, Японія та Південна Корея.