Гарячі новини

Rzeczpospolita: У Польщі чиновники пришли до висновку, що українцям вже не потрібний тимчасовий захист - "вони їздять додому на свята та у відпустку"

У Польщі схидяются до висновку, що українцям вже не потрібний тимчасовий захист - "ті їздять додому на свята та у відпустку". Про це пише Rzeczpospolita.

У Польщі хочуть урізати допомогу українським біженцям - "оскільки українці їздять додому на свята та у відпустку".

"Польські чиновники заявили, що, оскільки українці їздять додому на свята та у відпустку, їм не потрібен тимчасовий захист.Цей механізм було запроваджено для підтримки біженців після широкомасштабного вторгнення Росії до України",  пише видання.

Пропонується скасувати статус тимчасового захисту після виїзду з Польщі навіть на короткий час (нині діє обмеження 30 днів) та зменшити виплати на дітей. 21% опитаних українських переселенців заявили, що хотіли залишитися в Польщі.

Віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина підтвердила, що Україна дійсно веде дискусії з Євросоюзом про повернення українських біженців, але про скорочення їм допомоги від ЄС не йдеться.

Про це Стефанішина  розповіла у відповідь на питання "Радіо Свобода" під час візиту до Брюсселя, пише "Європейська правда"

 Урядовиця сказала, що між Україною та ЄС "тривають дискусії" про те, як у майбутньому "розглядати питання українців, як обговорювати питання повернення українців".

"Це – дуже складне питання до обговорення. І тут не можна обійтися закликами. Однозначно не є прямою позицією України те, що українці мають повертатися назад і тому має скорочуватися якась їм допомога – абсолютно ні. Це дискусія, яка триває", – додала вона.

За словами Стефанішиної, українська влада принципово виступає за те, що біженці в Європейському Союзі "повинні мати право на тимчасовий захист", навіть у разі припинення воєнних дій.