Гарячі новини

Після відвідання Сєвєродонецького лісомисливського господарства Гайдай наголосив на необхідності посилення боротьби з «чорними лісорубами»

Голова обласної державної адміністрації ї Сергій Гайдай узяв участь у нараді щодо протидії незаконним рубкам лісу в Державному лісовому фонді Луганщини.

Перебуваючи на базі ДП «Сєвєродонецьке лісомисливське господарство», він наголосив на необхідності посилення боротьби з «чорними лісорубами».

«Для цього потрібно застосовувати всі законні методи та засоби – насамперед, збільшити кількість рейдів у лісах та тісніше співпрацювати у цьому питанні з іншими суміжним структурними підрозділами», – акцентував Сергій Гайдай.

Під час заходу зауважено, що в грудні минулого року Уряд прийняв низку рішень за цим напрямом. Зокрема, ухвалена постанова «Про затвердження Порядку проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених», яка передбачає обов’язковий електронний облік деревини.

Крім того, на минулому тижні Глава Уряду надав доручення посилити контроль під час транспортування автомобілями необроблених лісоматеріалів та наголосив на необхідності проведення спільних заходів МВС, Держлісагентства та Держекоінспекції з попередження та виявлення незаконних рубок у лісах, а також здійсненні належного розслідування справ про незаконні рубки з подальшим притягненням винних осіб до відповідальності.

Завдяки централізованому обліку деревини правоохоронні органи та громадськість зможуть перевіряти за номером бирки, товарно-транспортної накладної, номером авто, яке перевозить деревину. Прозорість у цьому є ключовим питанням.

Очільник Луганщини також нагадав, що надійшли доручення стосовно активізації роботи щодо запровадження постійними лісокористувачами ведення електронного обліку деревини, яка заготовлюється в лісах комунальної власності, а також опрацювання питання відносно закріплення за постійними лісокористувачами лісів, які не мають власника.

Під час наради директори державних підприємств відзвітували про стан справ з охорони лісів від самовільних рубок, боротьби з браконьєрством, підбили підсумки щодо проведених рейдів спільно з правоохоронними органами та позначили перспективи в роботі на поточний рік.