Гарячі новини

НАБУ завершило розслідування незаконноо відчуженні 20 мільйонів за схемами Укрзалізниці

Розслідування фактів незаконного відчуження 20 млн грн, які підлягали конфіскації в дохід держави, завершено, повідомляє НАБУ.
26 березня 2020 року стороні захисту відкрили матеріали справи для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду.

 

Серед підозрюваних:

 

  • два директори та бухгалтер комерційних компаній, задіяних в одній із корупційних схем на ПАТ «Укрзалізниця» —  ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 388 КК України («Незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації»);
  • юрисконсульт одного з банків —  ч.2 ст. 367 КК України («Службова недбалість»).

 

За даними слідства, влітку 2016 року НАБУ та САП викрили схему, за якою державне підприємство «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України» (наразі — філія «Центр управління промисловістю» ПАТ «Укрзалізниця») упродовж 2014-2016 рр. закуповувало шпали та бруси за цінами на 80% вищими за середньоринкові. Закупівлі здійснювали через низку комерційних компаній, підконтрольних особі, яка у подальшому виконувала обов’язки директора філії, в результаті чого «Укрзалізниця» незаконно переплатила понад 13 млн грн.

 

 

 

Один із керівників цих компаній визнав свою провину — у березні 2017 року з ним укладено угоду про визнання винуватості. Обвинувальний вирок, винесений судом на підставі цієї угоди, набув законної сили у травні 2017 року і передбачав конфіскацію в дохід держави згаданих 20 млн грн.

 

Експосадовцю філії Укрзалізниці повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України, у серпні 2017 року обвинувальний акт стосовно нього скерували до Солом’янського районного суду м.Києва.

 

 

 

Слідство ініціювало накладення арешту на кошти компаній, задіяних у корупційній схемі. Йшлося про понад 20 млн грн, які мали забезпечити відшкодування збитків. Однак, попри ці рішення слідчих суддів, всупереч вимогам законодавства України, представники компаній відчужили арештовані кошти на користь третіх осіб, чим зумовили недоотримання у подальшому державним бюджетом України належних йому платежів на суму понад 20 млн грн.  Про факт незаконного відчуження 20 млн грн детективи НАБУ та прокурори САП дізналися лише після отримання повідомлення від Державної виконавчої служби про неможливість виконання вироку суду в частині конфіскації на користь державного бюджету України коштів через їхню відсутність на рахунках підприємств.

 

 

 

2 жовтня 2019 року трьом особам (двом директорам та бухгалтеру комерційних компаній) повідомлено про підозру.  27 лютого 2020 року НАБУ і САП повідомили четвертому учаснику злочину  — юрисконсульту банку про підозру.