Гарячі новини

Гучні звільнення та обшуки 1 лютого: Шуцький, Коломойський, Аваков, Насалік, Столяр, Київська податкова

  • Масштабні обшуки в Україні 1 лютого проводяться за завданням президента України Володимира Зеленського.Про це заявив в.о. голови СБУ Василь Малюк, повідомляє спецслужба в телеграм-каналі.

     Таким чином завдається "глобальний удар по внутрішньому ворогові: зрадникам, агентам російських спецслужб, представникам організованої злочинності, корупціонерам, які підривають економіку країни та функціонують оборонно-промисловий комплекс.Це лише перший етап комплексної та системної роботи, яку вже проводить Служба безпеки. І ми не плануємо зупинятися!", - заявив Малюк.

  • Кабінет міністрів 1 лютого звільнив керівництво податкової та митниці: виконувача обов’язків голови Державної митної служби Демченка Вячеслава та його заступника Шуцького Олександра, виконувачку обов'язків голови Державної податкової служби Тетяну Кірієнко, повідомляє УП.
  • 1 лютого ДБР проводило обшуки у керівництва столичної податкової.
  • СБУ та БЕБ прийшли з обшуками до олігарха Ігоря Коломойського у справі про махінації в "Укрнафті" та "Укртатнафті". СБУ викрила масштабні схеми привласнення 40 мільярдів гривень колишнім менеджментом ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта". 
  • Також СБУ провела низку обшуків у представників будівельних компаній Києва, підконтрольних нардепу від ОПЗЖ Вадиму Столару, розслідуючи їхню участь у легалізації коштів Віктора Медведчука та інших підсанкційних осіб.
  • Також СБУ й ДБР 1 лютого провели обшуки в Арсена Авакова – колишнього міністра внутрішніх справ – щодо закупівлі французьких гелікоптерів Airbus через аварію вертольота, в якій 18 січня загинуло керівництво МВС.
  • Державне бюро розслідувань України повідомило колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості про підозру в недбалості, яка призвела до втрат бюджету на майже 1,5 млрд грн на користь одного з газових олігархів. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна , посилаючись на джерело у правоохоронних органах.

    «За вказівкою глави міністерства підлеглі укладали з бізнесменами свідомо збиткові для держави угоди. Зокрема, порушуючи постанову Кабміну, штучно «списували» комерсантам кошти за експлуатацію державного майна» , — повідомило агентству «Інтерфакс-Україна» джерело в правоохоронних органах.

    За повідомленнями ЗМІ, йдеться про Ігоря Насаліка.

    Як повідомлялося, ДБР у червні 2021 року провело масштабні обшуки в облгазах та Міністерстві енергетики через несплату 1,5 млрд грн за оренду державних мереж. У відомстві зазначили, що у 2017 році чиновники міністерства уклали із 37 приватними операторами договори, в яких передбачено безоплатне користування державним майном.

  • Володимир Зеленський заявив, що тих, хто "брудниться" на посадах і послаблює Україну, будуть звільняти та карати, а особливо чесність і прозорість важлива для Міністерства оборони.
  • Згідно з публічною інформацією, обшуки пройшли також в.о. начальниці Київської податкової інспекції Оксани Датій (обшуки проводило ГБР за підозрою у махінаціях із відшкодуванням ПДВ, і вони викликали великий резонанс завдяки папірцям зі "списком бажань" чиновниці), та екс-заступник директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони Богдан, пише Країна.

    Останньому СБУ оголосило про підозру за фактами розтрати понад 100 млн грн держкоштів через закупівлю неякісних бронежилетів для ЗСУ.