Гарячі новини

В Лисичанську презентували проект адміністративно-териториальної реформи в Луганській області (ФОТО)

В Лисичанську презентували  проект адміністративно-териториальної реформи в Луганській області. Про це повідомляє кореспондент ОстроваЛугань.

27 травня  в малому залі  виконкому Лисичанської міської ради громадська  організація «Офіс реформ»  презентувала   проект адміністративно-територіальної реформи в Луганській області «Практичні аспекти децентралізації та формування дієздатних громад Луганщини».

«Адміністративно-територіальна реформа проводитися на підставі закону  «Про добровільні обєднання громад». Закон встановлює рекомендовані географічні параметри обєднаних громад зі статусом міст обласного підпорядкування.  На Луганщині наш проект розпочав свою роботу 5 травня. Громадам необхідно сьогодні і вчора розпочати діалог з сусідніми громадами по обєднанню. Якшо не буде добровільного обєднання, то завтра вибирати буде ні з чого. Так наприклад місто Щастя розпочало цю роботу ще два місяці тому, а район запізнився і вже почалися суперечки. Терміни дуже короткі, тому громаді Лисичанська і громадам Луганщини треба поспішати з роботою в цьому напрямку»- презентував проект перед депутатами і представниками громади Лисичанська експерт «Офісу реформ» Ігор Агібалов.

Згідно закону «Про добровільні обєднання громад» реформа передбачає надходження в місцеві громади наступних податків у % відношенні:

·        60% податку на доходи фізичних осіб;

·        25% екологічного податку;

·        5% акцизного податку з реалізації подакцизних товарів;

·        100% єдиного податку;

·        100% податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності (що є зараз- авт);

·        100% податку на майно (нерухомість, земля, транспорт).

З приводу запропонованного проекту «Офісом реформ» нового територіального устрою  Луганської області  в частині створення «Лисичанської об’єднаної спроможної громади» серед  аудіторії виникла бурхлива дискусія. 

Депутат лисичанської міської ради Константин Гатилов висловив притензії к межам територій: «Чому це к нам не приєднали спорідненні з нами селища Мірну Долину, Лоскутовку, Камишеваху, а приєднали «історичну» частину громади Сєверодонецька селища Павлоград і Сінецький?».

Місцевий депутат Сергій Бараннік, почесний громадянин Лисичанська,  побачив проблему об"єднання громад по іншому: «А чому ми повинні кланятися цім селещам- вони нам даром не потрібні. Питаннями адміністративно- територіальної реформи  займався Роман Безмертний- чому його не запрошують до роботи у цьому напрямку. Хай його залучають».

Присутній на презентації журналіст Володимир Хапчук нагадав: «Директор інституту трансформації суспільства  Олег Соскін в Лисичанську ще в 2002р. презентував свій варіант адміністративно- територіальної реформи України, в нього теж багато досвіду з цього приводу, хай і його залучають». І зауважив: «Нажаль, закон не пердбачає повернення офісів крупних підприємств із Києва, назад у громади, питання де великі підприємства будуть платити податки, де передбачається зацікавленність громад у розвитку таких підприємств, що це тоді за реформа?».

Народний депутат Сергій Дунаев, почесний громадянин Лисичанська, теж висловив свої погляди на реформи:  «Віддалений цей закон від громад, да віддалений. Це все прийдеться робити людям у громадах. Це велика проблема. 60% податку з доходів фізичних осіб будуть надходити у центр громади,  а як вони будуть розподілятися- це питання. Але  адміністративно- територіальна реформа обовязково потрібна- ми від неї ні куди не дінемся».