Гарячі новини

Росія втратила у війні майже половину своїх сучасних танків – IISS

У війні проти України Росія втратила близько 50% свого довоєнного парку сучасних танків Т-72Б3 і Т-72Б3М, а також виснажила запаси крилатих ракет. Про це заявляє Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS),цитуючи  виступ до "Воєнного балансу 2023 року" (The Military Balance 2023) старшого наукового співробітника з питань оборони та військового аналізу Джеймса Хакетта

IISS констатує, що Збройні сили Росії зазнали значних втрат особового складу і техніки під час вторгнення в Україну, хоча через рішення Москви про мобілізацію чисельність особового складу збільшилася порівняно з показниками попередніх років.

Чисельність особового складу в Україні також змінилася минулого року, оскільки необхідно було підвищити боєздатність після російського вторгнення. 

Росія не змогла здобути перевагу в повітрі над Україною і покладалася в основному на наземні атаки з використанням своїх крилатих ракет, що виснажило її запаси.

Як наслідок, Москва вдалася до імпорту іранських боєприпасів. Це стимулює тіснішу оборонно-промислову співпрацю між Москвою і Тегераном. 

Російський танковий і артилерійський флот зазнав значних втрат. За оцінками, близько 50% довоєнного парку сучасних Т-72Б3 і Т-72Б3М втрачено.