Гарячі новини

Єврокомісар підтримує ідеї продовження заборони на ввезення українського зерна до Польщі, Румунії, Болгарії, Угорщини та розвиток альтернативних маршрутів

Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський заявив у Європарламенті у вівторок, 12 вересня, що він підтримує ідею продовження тимчасової заборони на ввезення українського зерна до Польщі, Румунії, Болгарії, Угорщини та Словаччини, пише DW

На його думку, цей екстрений захід, вжитий Європейською комісією, ефективний і дієвий.

"Введення тимчасових превентивних заходів структурувало та стабілізувало ринки прикордонних з Україною країн. Воно не обмежило експорт українських зернових за "лініями солідарності", - сказав він, виступаючи перед депутатами у Страсбурзі.

За даними Єврокомісара, до введення тимчасової заборони на імпорт української сільгосппродукції до п'яти країн за "лініями солідарності" з України вивозили в середньому по 2,9 млн. тонн зернових на місяць - загалом 34,8 млн. тонн з травня 2022 року по квітень 2023 року. року. Тим часом, після введення тимчасового ембарго щомісячний показник склав 3,2 млн. тонн - всього 9,6 млн. тонн з травня по липень 2023 року.

Войцеховський наголосив, що на зростання експорту "лініями солідарності" вплинув вихід Росії з чорноморської "зернової угоди", а також масштабні зусилля Євросоюзу та його країн щодо розвитку альтернативних маршрутів, головним чином дунайського коридору. Завдяки цим зусиллям логістичні витрати на цьому напрямі вдалося скоротити майже на 50 відсотків, зазначив єврокомісар. За його прогнозами, у вересні цією лінією вдасться вивезти 3 млн. тонн зернових з України, а до кінця року - довести показник до 4 млн. тонн на місяць.

Тим часом для використання подальших альтернативних маршрутів, наприклад, залізничних, що ведуть до Балтики та Адріатики, необхідні фінансові дотації, зазначив Войцеховський, оскільки висока вартість перевезення робить маршрути неконкурентоспроможними.

Так, за наведеними оцінками української сторони, для компенсації додаткових витрат на такий транзит необхідно виходити з розрахунку по 20-40 євро на тонну продукції.

Єврокомісар має намір подати цей план на наступному засіданні координаційної платформи за участю Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини, а також України, Молдови та Єврокомісії, що відбудеться у середу, 13 вересня.

15 вересня закінчується термін дії тимчасової заборони на ввезення чотирьох українських продуктів до п'яти сусідніх країн.

Київ закликає не продовжувати його, а Варшава заявляє, що якщо цього не вдасться до Брюсселя, вона введе міру в односторонньому порядку.

У Європарламенті прозвучала критика на адресу Єврокомісії, яку деякі депутати звинуватили у тому, що вона вчасно не відреагувала на проблеми з українським зерном на польському ринку та політику польського уряду.