Гарячі новини

"Війна в України стала викликом для світової соціології". На Варшавському соціологічному з'їзді українські соціологи створювали нову теорію війни (ВІДЕО)

14 вересня у Варшаві розпочав роботу XVIII соціологічний з'їзд, який проводиться соціологами раз на три роки, і в перший день його роботи цього року було проведено сесію, присвячену війні в Україні, як одній з найбільш актуальних сьогоденних проблем для вчених - як вважають соціологи, "будь-яка війна продукує навколо себе ідеологічну димову завісу", що заважає його науковому розумінню і державі. Про це повідомляє кореспондент East/West.ostrovok.

Сесію назвали так: «Російсько-українська війна: чи здатна українська соціологія проаналізувати її причини, перебіг, можливі наслідки та повоєнне майбутнє країни?». Ініціатором   проведення виступив професор Варшавського національного університету, професор Луганського  національного університету ім. Тараса Шевченка (нині переміщеного до Полтави, Україна) Ілля Кононов.

Для обговорення проблеми до Варшави приїхала Наталія Черниш, професор Львівського національного університету ім. І. Франка, віце-президент Українського соціологічного товариства (доповідь Українська соціологія періоду російсько-української війни: стан та перспективи розвитку», Людмила Скокова, доцент Київського Інституту соціології НАН України, («Культурна ангажованість в Україні: ризик дисонансу та можливості для консолідації»), Віктор Савка, доцент Національного університету «Львівська політехніка( Регіоналізм та сепаратизм в Україні: ігри маргінальних інтелектуалів, політтехнологів чи об'єктивна реальність сучасного суспільства?»), Володимир Іщенко, науковий співробітник Інституту східноєвропейських досліджень, Вільний університет Берліна («Розширення людських знань чи західна політика ідентичності: дилема для українських суспільствознавців»).