Гарячі новини

Недостатня мотивація та брак законодавчої бази. Що думають експерти про санкції РНБО проти Козака

Експерти у сфері медіа вважають, що рішення РНБО про санкції проти телеканалів офіційним власником яких є депутат від ОПЗЖ Тарас Козак, не мають достатньої мотивації, а Україні досі бракує системного законодавства, що запобігає і карає за дезінформацію та маніпулювання.

Медіаюрист Роман Головенко

Медіаюрист Роман Головенко розповів Суспільному, що в указі президента та рішенні РНБО бракує мотивації.

"Формально РНБО може це робити, але самому рішенню бракує мотивації. Там тільки посилання на статтю 5 Закону "Про санкції", де йдеться про процедуру, тобто, хто приймає та з якої подачі рішення про застосування санкцій. За що саме, тобто, чи це був контроль з боку іноземної держави над цими телеканалами, ми можемо тільки здогадуватися", – повідомив він.

Головенко зазначив, що у багатьох указах президента також міститься подібний недолік.

"Звичайно, що це – слабке місце, і через це може дійти до того, що такий указ президента буде визнано незаконним, але він буде оскаржуватися не в звичайному суді, а у Верховному", – додав юрист.

При цьому експерт не виключає, що у звичайних судах можуть оскаржуватися окремі моменти, зокрема, відключення каналів.

"Відключення відбулось вже вчора ввечері – ще до офіційного опублікування указу президента", – зауважив він.

Дуже багато питань було до цих телеканалів і до редакційної політики їхньої. Звичайно, що це можна вважати пропагандою. З іншого боку, на це мала б реагувати Національна рада з питань телебачення і радіомовлення", – переконаний Головенко.

На думку експерта, нині слід очікувати на більш розгорнуте пояснення ухваленого рішення від РНБО та президента Володимира Зеленського. При цьому він не виключає, що телеканали та їхній власник можуть успішно оскаржити ухвалене рішення в суді.

Ексміністр Володимир Бородянський

Ексміністр культури, молоді та спорту та колишній очільник медіагрупи StarLightMedia Володимир Бородянський вважає, що рішення про санкції проти телеканалів є вірним.

"РНБО прийняла рішення і назвала речі своїми іменами: "медіахолдинг Медведчука" – зло, воно працює в інтересах країни-агресора, ніякого справжнього інтересу до якості життя громадянина не має, займається дезінформацією і маніпулюванням інформацією задля досягнення власного фінансового та політичного інтересу", – розповів він у коментарі Суспільному.

За словами Бородянського, попри локальні успіхи влади проблема дезінформації в Україні має системний характер.

"За 7 років війни з РФ ми не побудували системного законодавства, що запобігає і карає за дезінформацію та маніпулювання. Є беззаперечні досягнення у Суспільного мовника, ЛІГА.net, Укрінформу, НВ. Російські соціальні мережі закриті, але з’явилися пропагандисти, боти, платні експерти, котрі вичавили справжніх, російський контент з’явився на деяких українських платформах, хоча залишається забороненим на ТВ", – зауважив експерт.

 

 

За його словами, ухвалене Радою національної безпеки і оборони є правильним.

"Рішення РНБО вкотре показує, що наша сила – у правді, а не в правилах. Я хочу жити за 5 років в Україні, де правда існує не всупереч, а завдяки закону, правилам, нормам і нашій поведінці. Чи зможемо ми цього досягти, залежить тільки від нас", – підсумував він.

Шеф-редакторка "Детектор медіа" Наталія Лигачова

Шеф-редакторка інтернет-видання "Детектор медіа" Наталія Лигачова у коментарі Суспільному зазначила, що підсанкційні телеканали дивилася переважно російськомовна аудиторія півдня та сходу України.

"Ми робили неодноразово соціологічне дослідження за участі КМІС, фонду "Демократичні ініціативи", і ми бачимо, що ці телеканали перш за все популярні на півдні та сході України, і що їхня аудиторія часто-густо буває російськомовна і є більш дорослою. Є певна кореляція певних блогерів і журналістів і цих телеканалів, бо вони просувають один порядок денний – проросійський перш за все", – зазначила вона.

За її словами, ця аудиторія може перейти до інших телеканалів, проте їхня риторика не є відверто антизахідною і проросійською.

"Ми розуміємо, що і Медведчук може створити нові телеканали. Безумовно, вона може перейти зараз із того, що є, на телеканал "НАШ", можливо, якось виграє в цьому ще телеканал "Україна", але в них такої антизахідної риторики, яка була на телеканалах Медведчука, немає точно. У них буває іноді щось проскакує проти українізації, але не так часто", – зазначила вона.

На думку експертки, більшою небезпекою є можливість переходу аудиторії заблокованих телеканалів до російських ЗМІ. За словами Лігачової, при цьому більшість серед цих людей є радше критично налаштованими до української влади, ніж мають проросійські погляди. Окрім того, частина аудиторії може перейти до онлайн-платформ, переконана вона.