Гарячі новини

На Луганщині Райгородська гімназія опинилася під загрозою закриття

 

 

Райгородська школа у Сватівському районі одна з наймолодших та найсучасніших серед сільських закладів освіти. Побудували її 28 років тому вже за часів незалежної України. Ще донедавна школа була середньою. А сьогодні це гімназія, де учні навчаються тільки до 9 класу. Пару років тому, після великого буревію, будівлю школи капітально відремонтували — замінили дах, вікна, двері. Сьогодні тут можуть одночасно навчатися 160 учнів. Натомість Райгородська школа опинилася під загрозою закриттям. Чому так сталося дізнавалися журналісти Сватове.City.

Голова Коломийчиської територіальної громади Олександр Мартовицький, каже, на території громади знаходиться п’ять навчальних закладів, з них три гімназії та два ліцеї. А ще сільська рада опікується двома дошкільними навчальними закладами. До складу громади входить 21 населений пункт. В той же час загальна чисельність жителів громади становить всього 2880 людей. Це дуже мала щільність населення на площу громади. А ще існує висока трудова міграція. Через відсутність роботи молоді люди змушені виїжджати із сільських населених пунктів на заробітки. Частіше потім вони не повертаються.

За словами Коломийчиського сільського голови Олександра Мартовицького, ситуація з Райгородською школою доволі складна, але не критична. Але вирішити її потрібно до початку навчального року. Тому 23 червня Олександр Іванович провів робочу нараду із педагогічними колективами Райгородської та Ковалівської шкіл.

За його словами, наповнюваність учнями сільських шкіл дуже низька. Всі освітні навчальні заклади Коломийчиської громади заповнені тільки на третину від їхніх потужностей. Найбільш критичною є ситуація у Стельмахівській та Райгородській гімназіях. У Стельмахівці цього року було четверо випускників, а першачків не набрали. У Райгородській гімназії теж подібна ситуація.

Олександр Мартовицький, Коломийчиський сільський головаОлександр Мартовицький, Коломийчиський сільський головаАвтор: Сватове.City

Я народився і виріс в селі. Тому мені боляче говорити про можливе закриття будь-якого закладу. Але кожна громада сьогодні змушена рахувати кошти. А реальність така, що на утримання закладів освіти нам потрібно 18,4 мільйона гривень. Тільки 10 з них повертається у вигляді субвенції від держави. Решта — 8 мільйонів, на зарплату техпрацівникам, комунальні послуги, харчування дітей треба платити з місцевого бюджету. Але державна субвенція надається тільки тим школам, де навчається не менше 25 учнів. В іншому разі громада утримує заклад повністю за власний рахунок. В той же час, крім освітніх закладів, треба ще думати про заклади культури, бібліотеки, медичні установи. Усі ці об’єкти після реформи децентралізації фінансуються з місцевого бюджету. А бюджет громади на рік становить тільки 34 мільйона гривень, — розповідає Олександр Іванович.

 

За словами голови громади, Райгородська гімназія одна з найкращих у Сватівському районі. Але якщо не буде державної субвенції через недостатню кількість учнів, то громада не зможе утримувати цю школу.

 

Другою проблемою є невдале розташування сіл та відсутність дорожньої інфраструктури для безпечного перевезення дітей. Хоча села Ковалівка, Райгородка та Коломийчиха знаходяться по прямій недалеко одне від одного, але між ними немає прямого дорожнього сполучення. Потрібно спочатку виїжджати на харківську трасу, а потім вже спускатися до села. Це збільшує відстань між селами майже втричі.

Втім, за словами Олександра Мартовицького, навіть якщо «підлатають» дороги, у громаді немає шкільних автобусів для перевезення учнів і немає грошей, щоб їх купити. З цього приводу голова тергромади звертався до обласного керівництва, але поки що проблема залишається не вирішеною.

Райгородській ліцей розташований у мальовничому місці села. На шкільному подвір’ї великі квітники, які буяють різнокольоровими квітами. Біля входу на стіні будівлі висять меморіальні дошки двом видатним землякам. Одна встановлена на честь Конопліна Василя Федоровича — учасника Другої Світової війни, Героя Радянського Союзу, чиє ім’я носить школа та центральна вулиця села. Інша дошка присвячена Молодану Андрію Тихоновичу — учаснику Другої світової війни, повному кавалеру орденів Слави.

У самій Райгородській школі створені всі умови для школярів — кабінетна система навчання, є їдальня та харчоблок, спортзал, майстерня, актова зала, підсобні приміщення. Усі приміщення відповідають санітарним нормам. Працюють у школі 8 вчителів та близько десятка технічних працівників. Ще у приміщенні школи працює дитячий садок, але його відвідують тільки троє дітей.

Райгородський ліцей

Також у школі є музей. Він займає дві кімнати. В одній зібрані експонати про історію села Райгородка. Інша кімната присвячена історії Райгородської школи, яка за час існування змінила три будівлі. Колись тут навчалося півтори сотні учнів. Але з року в рік кількість дітей у школі постійно скорочується.

Вчителька Олена Путненко розповіла про експонати, зібрані в музеї

Директорка Райгородської школи Наталія Грабко розповіла, що минулого навчального року у школі навчалися 25 дітей. Але на 1 вересня цього року гімназію готові відвідувати тільки 22 учня, що на три учня менше ніж визначено законодавством. Також цього навчального року не буде жодного першокласника. За словами Наталії Іванівни, така проблема не тільки в Райгородці, а й у більшості сіл Україні. Молодь із сіл виїжджає, бо немає роботи. Тому дітей з кожним роком меншає.

 

Директорка музею Наталія Грабко

Директорка школи Наталія ГрабкоАвтор: Сватове.City

Сьогодні за офіційними даними в Райгородці прописано 485 жителів. Насправді ж фактично в селі живе трохи більше 200 людей. Хтось виїхав на заробітки до Сватового, хтось ще далі. І це реалії сьогоднішніх сіл.

 

За словами мешканців села, яких ми зустріли на автобусній зупинці, дехто із батьків переводить своїх дітей в інші школи якомога раніше. Хтось самотужки возить до Сватового, а хтось — до Першотравневого Харківської області. На думку людей, переводять через те, що у Райгородці неповна середня освіта. І щоб дитина краще адаптувалася до навчального процесу у новому навчальному закладі, намагаються перевести її туди якнайшвидше.

 

Остаточно вирішуватимуть долю Райгородської гімназії на сесії Коломийчиської сільської ради, яка запланована на 30 червня.

Передбачення на день