Гарячі новини

"Магія і молитва Юлії Скрипки". У Києві відкрилась виставка картин відомої художниці "Повернення в майбутнє", як роздуми про війну та мир (ФОТО)

У Національному музеї літератури України відкрилась виставка живопису членкині Національної спілки художників України Юлії Скрипки “Повернення в майбутнє”.

"Серія робіт, яку показують відвідувачам – це свого роду роздуми про війну і молитва про майбутнє.

Поціновувачі творчості мисткині звикли до тонких, ніжних, ажурно-повітряних образів, ніби навіяних романтичними казками та легендами. Втім, лютневим ранком у наше життя грубо увірвалася війна, зламавши усталений порядок речей, розриваючи зв’язки та позбавляючи “точки опори”. І цей трагічний злам самої парадигми нашого існування знайшов втілення в новій серії робіт Юлії Скрипки.

У циклі “Повернення в майбутнє” художниця висвітлює глибоко травматичні теми, пов’язані з війною: тут і біженці, що втікають від війни зі своїми домашніми улюбленцями, і пусті зіниці зруйнованих будинків…Уява художниці наче пропускає цю жахливу реальність крізь емоційні, світлові, кольорові фільтри, стираючи її нестерпно-різкі контури. Складна багатошарова техніка виконання з ювелірною обробкою мініатюрних деталей, використання прозорих вітражних фарб, що створюють ефект внутрішнього сяйва, відсилають глядача до мистецтва старих майстрів та вічних цінностей", - розповідає Олена Зікєєва,  заступник директора Дирекції художніх виставок, України, співкуратор виставки.

Роботи Юлії Скрипки, створені під час війни, сповнені великої внутрішньої сили, а виплекані майстринею образи містять потужний емоційний та асоціативний заряд.

Центральним твором та водночас “ключом” для сприйняття серії в цілому є “Дерево життя”. Як відомо, це один з найважливіших архетипічних образів світової культури, що символізує безсмертя, нескінченість життя, його розмаїття. Цей мотив є дуже популярним в українському народному мистецтві: розписах писанок, скринь, рушників, настінних розписах.

"Споглядаючи її твори, наче занурюєшся у стан медитації, що дивним чином допомагає повернути втрачену внутрішню рівновагу. Кожною клітиною відчуваєш: у зруйновані міста повернеться життя, залунає дзвінкий дитячий сміх та переможний “гавкіт” домашніх улюбленців, зазеленіють сади і парки, весело рушать по доріжкам яскраві самокати й велосипеди. І все “повернеться в майбутнє”, тому що мистецтво, якщо це мистецтво, – це і магія, і молитва", -далі розповідає Олена Зікєєва.

Виставка експонуватиметься протягом жовтня.