Гарячі новини

Українські запаси вугілля на складах теплоелектростанцій, половина якого зосереджена на Луганській та Слав"янській ТЕС, досягли " історичного мінімуму" - 455 тис. т.

Українські запаси вугілля на складах теплових електростанцій досягли історичного мінімуму - 455 тис. тонн. Тож ці запаси не можуть гарантувати енергетичну безпеку країни. Про це заявив головний диспетчер НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, склади вугільних електростанцій спрацьовано до рівня, який, напевно, є найнижчим за весь період незалежності України. Станом на 25 січня на складах ТЕС перебуває 455 тис. тонн вугілля, з них антрацитової групи 163 тис. тонн і газової групи 291 тис. тонн. Хочу звернути увагу, що половина цього вугілля зосереджена на двох станціях: 116 тис. тонн антрациту на Луганській ТЕС і 105 тис. тонн на Слов'янській ТЕС, яка, як ви знаєте, не працює. Залишилося на всіх інших станціях 220 тис. тонн, яких абсолютно недостатньо для гарантування енергетичної безпеки країни", - сказав Віталій Зайченко.

Нині активні запаси вугілля нижчі від гарантованих на 522 тис. тонн.

Зайченко наголосив, що українську енергосистему вдалося збалансувати минулого морозного тижня завдяки нарощуванню імпорту електроенергії з Білорусі. 

Гендиректор АТ "ДТЕК Дніпроенерго" Сергій Дегтяренко зазначив, що основною причиною виникнення дефіциту вугілля на складах ТЕС є різке збільшення частки теплової генерації у зміненому прогнозному енергобалансі починаючи з грудня 2020 року. 

 

"Прогнозний енергобаланс кілька разів змінювався у 2020 році. Загалом він ішов у бік зниження вироблення ТЕС, тоді як за грудень відбулося різке зростання вгору, після того як 18 листопада енергобаланс переглянули. Зрозуміло, що різко змінити видобуток вугілля швидко нереально і неможливо", - сказав Сергій Дегтяренко.

В період з 18 до 24 січня білоруський імпорт збільшився з 6,3 до 9,4 млн кВт-год на добу. Зайченко стверджує, що збалансувати енергосистему без достатнього постачання вугілля можна буде у разі переходу на спалювання природного газу або шляхом від'єднання споживачів. 

Нагадаємо, 18 січня для покриття дефіциту вироблення електроенергії в морозні дні були додатково ввімкнено шість блоків на трьох ТЕС загальною потужністю 1200 МВт

 

.