Гарячі новини

Washington Post: Війна вУкраїні виявила глибокий глобальний розкол і межі впливу США на світовий порядок, що швидко змінюється

 
Західний альянс, що за рік відродився, згуртувався проти Росії, створивши те, що президент Байден проголосив "глобальною коаліцією", але "світ далекий від єдності в питаннях, піднятих війною в Україні", - йдеться в матеріалі Washington Post.
 
Конфлікт виявив глибокий глобальний розкол і межі впливу США на світовий порядок, що швидко змінюється, і мова не тільки про Китай та Іран, від яких можна чекати підтримки Москви, а й про Індію.
 
"Минулого тижня Індія оголосила, що її торгівля з Росією зросла на 400 відсотків після вторгнення. За останні шість тижнів Лаврова вітали в дев'яти країнах Африки та Близького Сходу, включаючи Південну Африку, чий голова МЗС Наледі Пандор назвала зустріч" Африку та Росію "прекрасними" друзями", - йдеться у матеріалі.
 
На настрої в Південній Африці, Індії та Кенії впливають історичні образи на Захід "через колоніалізм, зарозумілість та нездатність Заходу виділяти ресурси" на вирішення проблем у цих регіонах.
 
У США зазначають, що 141 із 193 країн в ООН проголосували за осуд Росії після вторгнення, а 143 країни в жовтні проголосували за засудження захоплення частин України. Але лише 33 країни запровадили санкції проти РФ і стільки ж надсилають летальну допомогу Україні.
 
Незважаючи на спроби Заходу списати глобальну інфляцію та продовольчу кризу російському вторгненню, більшість країн світу звинувачують Захід у введенні санкцій, сказав екс-глава МЗС Індії Канвал Сібал.
 
За його словами, в Індії вбачають у "європейській війні" і не мають наміру поступатися своїм інтересам через конфлікт.
 
Індія вважає своїм геополітичним суперником Китай, який зосередив тисячі військових на кордоні, тому "Індія не може дозволити собі відштовхнути Росію або ризикувати перебоями у постачанні зброї".
 
При цьому Індія потрібна США "для противаги Китаю".
 
У ПАР підтримують РФ, т.к. СРСР підтримував правлячий Африканський національний конгрес упродовж десятиліть.