Гарячі новини

В Україну їдуть сотні автомобілів, привезених із Європи

Регіональне видання «Gazeta Codzienna Nowiny» повідомляє про сотні автомобілів, які з Європи прямують в Україну. До 25 травня громадяни України звільняються від ввізного мита, акцизного збору та ПДВ при купівлі більшості категорій транспортних засобів за кордоном- повідомляє Польське радіо
 
-  -
Польсько-український кордон - ілюстраційне фотоPAP/Vitaliy Hrabar

Звільнення від цих мит під час воєнного стану в Україні для більшості імпортних товарів запроваджено законом, ухваленим Верховною Радою України 24 березня. Як повідомляє Укрінформ, за словами першого заступника голови Державної митної служби України Олександра Щуцького, станом на 14 травня, з моменту дії закону, в Україну було поставлено 80 тисяч автомобілів

Згідно з постановою українського уряду від 3 травня, автомобілі, ввезені з Євросоюзу в Україну транзитом, розмитнювали в Польщі лише на прикордонному переході в Зосині у Люблінському воєводстві та Будзівуї в Підкарпатському воєводстві.

Речник Палати податкової адміністрації в Любліні Міхал Дерусь повідомив IAR, що в Зосині орієнтовний час очікування на реєстрацію на піку становив приблизно сім днів, а черга транспортних засобів становила 16 кілометрів. Черга зменшилася завдяки введеній українською стороною можливості переїзду цих транспортних засобів через прикордонний пункт у Дорогуську, що запроваджено минулого тижня.

Міхал Дерусь повідомив, що фізичні особи, які перевозили та перевозять транспортні засоби з призначенням для армії або для осіб, які втратили легковий транспорт у результаті війни, можуть, після повідомлення в інформаційній системі Митної служби України, перетинати кордон Дорогуськ-Ягодин. Він підкреслив, що умовою є подання електронної декларації.

«Після впровадження цього рішення ми помітили зменшення кількості транспортних засобів, які очікують на перетин кордону в Зосині. Сьогодні о 14:00 там чекали 1400 автомобілів на перетин кордону. Орієнтовний час очікування – приблизно 40 годин. Черга скоротилася до дев’яти кілометрів», – додав Міхал Дерусь.

Речниця Палати податкової адміністрації в Ряшеві, Едита Хабовська, повідомила, що з 15 квітня до сьогодні в Підкарпатському воєводстві розмитнено понад 14 тис. таких автомобілів – за останню добу приблизно 550. Едита Хабовська додала, що це автомобілі різних марок, яким, як правило, кілька років.

Головний редактор видання «Gazeta Codzienna Nowina» Аркадіуш Роґовський вказує на помітне зростання інтересу українців до вживаних автомобілів, про що сигналізують продавці. «Власник однієї з фірм у Ряшеві, що займається продажем автомобілів, підтвердив нам, що останнім часом українці дедалі частіше запитують про вживані автомобілі, особливо про автомобілі з автоматичною коробкою передач», – сказав головний редактор видання.

Олександр Щуцький, якого цитує агентство Укрінформ, повідомляє, що середня ціна автомобілів, які ввозяться в Україну протягом безмитного періоду, коливається в межах 5-10 тисяч євро. Приблизно 30 відсотків становлять автомобілі преміум-класу за ціною від 20 тис. євро.