Гарячі новини

У Перемишлі відбувся семінар, присвячений спільній спадщині України та Польщі

У Перемишлі відбувся семінар, присвячений спільній спадщині України та Польщі, розповідає Галицький кореспондент.

«Відоме і невідоме: спільна спадщина польсько-українського прикордоння» – під такою назвою у Перемишлі 17-22 вересня пройшов семінар для журналістів та представників громадських організацій.

Організатором семінару виступило Товариство випускників та приятелів Державного Східноєвропейського Університету.

У проекті, спрямованому на поглиблення знань про спільну культурну спадщину України та Польщі, а також її впливу на розбудову сучасних суспільних зв’язків, взяли участь 30 українських журналістів та членів громадських організацій із Києва, Харкова, Чернігова, Одеси, Львова, Дрогобича, Івано-Франківська та інших міст.

Семінар відбувся на базі Державного східноєвропейського університету в Перемишлі.

Як зазначила на відкритті семінару його координатор Малгожата Кузьбіда, мета проекту – відшукати позитивних героїв прикордоння, які сприятимуть розбудові позитивних та ефективних польсько-українських суспільних зв’язків.

Проект був поділений на шість тематичних блоків з літератури, етнології, соціології, історії, політики, мистецтва та історії польсько-українського прикордоння. Під час праці в секціях лектори та учасники намагалися широко охопити конструктивні аспекти спільної культурної спадщини України та Польщі, продискутувати контроверсійні питання спільної історії, знайти шляхи налагодження діалогу між сучасним польським і українським суспільством за посередництвом ЗМІ.

Серед лекторів занять були відомі польські науковці та діячі, зокрема, доктор Станіслав Стемпень, який розпочав дискусію про проблемні історичні моменти польсько-українського прикордоння, доктор Ольга Соляр, яка поділилася досвідом порятунку старих українських церков та цвинтарів у Польщі, публіцист Вєслав Романовський із книгою «Бандера – ікона Путіна», яка викликала гостру дискусію, та доктор Ян Склодовський із презентацією про Гуцульщину.

Хоча такий семінар проводився вперше, організатори вже мають чітку стратегію його розвитку в майбутньому, зокрема буде створено меморандум на основі якого повстане Східноєвропейський центр діалогу в Перемишлі, а такі варштати планується проводити що два роки. Як зазначила Малгожата Кузьбіда, «пізніше ми спробуємо знайти нових партнерів із української сторони і отримати спільний транскордонний грант Польща-Україна-Білорусь».