Гарячі новини

Times допустила участь Джонсона у боротьбі за пост прем'єра Британії після звільнення Ліз Трасс

Комітет Консервативної партії Великобританії оголосив процедуру голосування для обрання нового прем'єр-міністра після відставки Ліз Трасс. Процедуру озвучив на засіданні голова комітету Грем Бреді у четвер, 20 жовтня.

Він повідомив, що для участі у виборах на посаду голови Консервативної партії та, відповідно, прем'єр-міністра Великобританії кандидати мають заручитися підтримкою щонайменше 100 депутатів-консерваторів.

Це означає, що у майбутніх виборах зможуть взяти участь лише троє людей.

«Оскільки в парламенті консерватори займають 357 місць, максимальна можлива кількість кандидатів — три. При цьому, якщо тільки один кандидат набере 100 номінацій, то він автоматично стане новим прем'єр-міністром», — сказав Бреді.

Є й інший варіант розвитку ситуації щодо голосування. Так, члени Консервативної партії можуть домовитися про одного кандидата, і тоді він автоматично стає лідером партії та прем'єром країни.

У будь-якому з цих двох варіантів ім'я нового прем'єр-міністра Великобританії стане відомим уже в понеділок, 24 жовтня.

Є й інший сценарій, за якого кандидатів, які заручилися підтримкою щонайменше 100 парламентаріїв, буде кілька.

Тоді перше голосування серед консерваторів відбудеться 24 жовтня. Якщо кандидатів із підтримкою щонайменше 100 однопартійців буде троє, то виключається кандидат із найменшою кількістю голосів. Щойно кількість кандидатів скорочується до двох або якщо їх спочатку лише два, то може бути проведене умовне голосування серед членів парламенту, аби зрозуміти, кого вони підтримують.

Кількість кандидатів після цього умовного голосування не зміниться. Далі голосування за двома кандидатами чекає на всю Консервативну партію (членів якої близько 170 тис.), голосування проходитиме онлайн і завершиться в п'ятницю, 28 жовтня.

За посаду прем'єр-міністра Великобританії після заяви про відставку Ліз Трасс  може боротися її попередник Борис Джонсон. Про це 20 жовтня повідомила газета The Times .

Зазначається, що Джонсон ніколи не приховував бажання повернутись на посаду глави уряду. На цю посаду також можуть претендувати головні конкуренти Трас на минулих виборах: екс-глава Мінфіну Ріші Сунак та лідер палати громад парламенту Британії Пенні Мордонт, йдеться у матеріалі.

Прихильники Сунака впевнені, що як головний суперник Трасс на минулих виборах він може бути найбільш відповідним кандидатом на роль наступника, пояснює видання. Мордонт може мати "кращі навички щодо подання інформації", але, на думку деяких чиновників, вона "недостатньо досвідчена для прем'єр-міністра".

Можливими наступниками Трас газета також назвала міністра фінансів Джеремі Ханта та голову міноборони Великобританії Бена Уоллеса. Однак Хант уже заявив, що не балотуватиметься, а Воллес висловив бажання залишитися міністром оборони.

Крім того, телеканал Sky News назвав ймовірними кандидатами екс-главу МВС Суеллу Браверман і міністра зовнішньої торгівлі Кемі Баденок, яка подала у відставку.

Прем'єр-міністр і лідер правлячої Консервативної партії Великобританії Ліз Трасс заявила в четвер про те, що подає у відставку лише через 45 днів перебування на цих постах.

"Я не можу виконувати повноваження, які були мені надані Консервативною партією. З цієї причини я розмовляла з Його Величністю королем [Карлом III], щоб сповістити його, що я подаю у відставку", - сказала Трасс, виступаючи перед своєю резиденцією на Даунінг- стріт, 10. Вона додала, що вибори нового лідера партії, який автоматично стане прем'єр-міністром, завершаться "протягом наступного тижня".

Вона додала, що вибори нового лідера партії, який автоматично стане прем'єр-міністром, завершаться "протягом наступного тижня".

До цього моменту Трас продовжуватиме очолювати уряд.

Вона стала прем'єр-міністром 6 вересня, змінивши на цій посаді Бориса Джонсона