Гарячі новини

Ріки Прикарпаття – найчистіші в Україні

 

Представники американської екологічної компанії Waterlife. Earth нещодавно провели дослідження якості води на всій території України.

Як повідомляє прес-служба Івано-Франківського обласного управління водних ресурсів, спеціалісти враховували такі показники як природна унікальність, екологічний стан, придатність води для споживання, наявність певних мікроорганізмів.

За результатами дослідження, найчистіші ріки на території України знаходяться у Карпатах. Зокрема, до списку переможців увійшли водяні артерії Івано-Франківської та Закарпатської областей.

«Отже, очолила рейтинг Лімниця, що протікає у межах Рожнятівського, Калуського і Галицького районів Івано-Франківської області. Другу сходинку посів Чорний Черемош.

Річка Лімниця бере початок із джерел за 1,5 км на північний схід від гори Велика Кепута на висоті близько 1370 м і впадає в р. Дністер.

За довжиною – це найбільша притока Дністра – 122 км, басейн її розташований в центральній частині Українських Карпат і на Прикарпатській височині.

У верхів’ї (до с. Ясень) річка має характер гірського потоку, що протікає у вузькій V подібній долині, з випуклими, крутими обривистими схилами, що дуже порізані річковими потоками. Основні притоки – р. Мимода, Турава, Черлен, Чечва, Бережниця.

Ріка Чорний Черемош – ліва притока Черемоша, довжиною 87 км, площею водозабору 856 км 2, бере початок із джерел на схід від гори Комонова, впадає в Черемош біля с. Устеріки Верховинського району. Основні притоки: Шибени, Дземброня, Бистриць, Ільця, Бережниця, Річка.

Лабораторні дослідження Івано-Франківського обласного управління водних ресурсів підтверджують, що поверхневі води на ріках Прикарпатті в основному чисті», – йдеться в повідомленні.