Гарячі новини

Прикарпатець підкорив найвищу вершину Західної Європи – Монблан (ФОТО)

Коломиянин Роман Беркещук – молодий альпініст, представник ГО “Білий Камінь”, один з тих, кому вдалося побувати на найзнаменитішій вершині Французьких Альп – горі Монблан, висота якої 4808,7 метрів, пише Курс.

"Любов до гір виникла ще з ранніх років. Першою вершиною була Говерла, десь у років 12. З 15 років почались літні походи Карпатами, потім були зимові, кількаденні, з часом і цього почало не вистачати. Почалися подорожі Кавказом: з вершинами Казбек висотою 5033 метрів, згодом Ельбрус – 5642 метрів", – розповідає Роман.

Щоб подорожувати горами, потрібно бути фізично готовим. Близько півроку хлопець покращував свою фізичну форму, пише "Дзеркало медіа".

"Сюди входили: заняття в залі, скелелазіння, на жаль, дуже бракує спортивного скелелазного стенду в місті, люди займаються на мості в Королівці або їздять на окремі тренування на скелю "Білий Камінь" в Яремче. Лазіння дуже важливе у підготовці до сходження", – зазначає Роман Беркещук.

Приїхавши до французького містечка Шамоні, альпіністи два тижні звикали до умов місцевого клімату. Це тренувальні підйоми на певну висоту та спуски. Перші дві вершини були по 3500 метрів, потім Монблан дю Такуль – 4200 метрів, ну і сам Монблан. Харчувались субліматами, сухофруктами, іншими продуктами, розтоплюючи сніг, добували воду, заварювали чай, – продовжує розповідь молодий альпініст.

"Варто відзначити дуже розвинену інфраструктурну гілку при підйомі на Монблан: є канатні дороги, гірські трамвайчики, що піднімають вас на досить хорошу висоту. Та саме в час, коли ми здійснювали сходження, вся техніка була зупинена через ремонтні роботи, і нам довелося всі речі нести з собою та долати всю відстань пішки", – розповідає мандрівник.

Також на саму гору існує декілька маршрутів з різними категоріями складності. Альпіністи піднімались найпопулярнішим – 2А з французької долини Шамоні. Також є складніші – 4А та інші.

Базовий табір розклали на висоті 3600 метрів, поблизу притулку "Тетрус" – це максимальна висота, на якій дозволено розкладати намети.

Найскладніша та найнебезпечніша ділянка маршруту – Гранд Кулуар, або Кулуар смерті, як його ще називають альпіністи. Це скельний гребінь, з якого часто з швидкістю сиплеться каміння, сніг, сходять лавини.

Також Роман розповів, що при самому спуску з вершини сходили лавини, і їм доводилось встигати "пробігати" між ними.

"Та це ніяк, на щастя, не зіпсувало вражень від походу", – додає він.

Хлопець зазначив, що дуже важливим є оформлення спеціальної альпіністської страхівки, в разі непередбачуваної ситуації, щоб рятувальники гелікоптером могли надати допомогу. Вартість такої – 50 доларів.

Роман розповів, що вже давно мріє про похід на гору Маттерхорн (4478 м), що в Швейцарських Альпах, з ще складнішим маршрутом.