Гарячі новини

Прем'єр Польщі запропонував використати заморожені російські активи на відбудову України та вирішення енергетичної кризи в ЄС

Польща пропонує використати частину заморожених російських активів для допомоги європейцям у енергетичній кризі. Таку ідею у Празі на неформальному саміті Європейської ради представив прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький. Глава уряду визнав, що це одна з наступних пропозицій через відсутність компромісу у ЄС, наприклад, щодо лімітів ціни на газ,діо. повідомляє Польське радіо.

Прем’єр Матеуш Моравєцький визнав, що хоча сьогодні не були прийняті формальні рішення щодо енергетичного ринку, однак можна говорити про певне зближення позицій. «Маю надію, що після турбуленцій останніх місяців, те, чого нам сьогодні вдалося досягти, веде нас до позитивних висновків, коли ми нарешті використаємо потужну силу Європейської комісії, Європейського Союзу, аби досягти максимальних цін на газ», — сказав він. Польща підтримує свою позицію у справі способів виходу зі спіралі високих цін на енергію. Це, як сказав Матеуш Моравєцький, замороження системи схеми торгівлі викидами ЄС, обмеження цін на газ та зміна механізму розрахунку цін на енергоносії.

«Я вказав на одне джерело, що можна порівняно легко отримати, коли йдеться про кошти. А саме — заморожені активи Російської Федерації. Це величезні активи, приблизно 350 млрд євро. І сьогодні можна здобути ці кошти для добра України, яку потрібно відбудовувати на ці кошти. Але також для потреб жителів ЄС і для потреб жителів Польщі», — наголосив Моравжцький.

А наступний формальний саміт ЄС, на якому будуть прийняті формальні рішення, відбудеться уже за два тижні у Брюсселі.