Гарячі новини

Після оприлюднення Китайського мирного плану з"явились побювання, що Китай активніше допомагатиме РФ і навіть дасть їй зброю. Хотя сам Пекін такі плани поки що заперечує

Після обнародування  Китаєм своїх пропозицій з врегулювання конфлікту між РФ та Україною, з"явились побоювання ( незважаючи на нейтральні формулювання),що Китай активніше допомагатиме РФ і навіть дасть їй зброю, хоча сам Пекін такі плани поки що заперечує.

 У першу річницю російського вторгнення, про яке згадують у п'ятницю, 24 лютого, міністерство закордонних справ КНР опублікувало заяву із 12 пунктів. Серед них - "повага до суверенітету всіх країн", "відмова від менталітету холодної війни", "припинення бойових дій", "відновлення прямого діалогу" Москви та Києва, а також - "припинення односторонніх санкцій". План був опублікований через кілька днів після візиту до Москви глави МЗС Китаю Вана І.

До чого закликає Китай у своєму мирному плані - то, незважаючи на нейтральні формулювання, це скасування всього, що практикує і чого закликає Захід у війні в Україні, аналізує Країна.

1. Пекін закликає до початку переговорів без виведення російських військ із України.

Принаймні, такої вимоги (про виведення військ) у 12 пунктах не згадується, хоч і є заклики поважати суверенітет та територіальну цілісність країн та статут ООН – але без згадки України у цьому контексті.

Нагадаємо, що головна вимога Заходу та України - це виведення військ РФ з усієї території України (або для початку на кордоні 23 лютого 2022 року).

При цьому слід зазначити, що у "12-ти пунктах" взагалі обходяться мовчанням питання післявоєнних кордонів. Тобто, на думку китайців, це має стати предметом майбутніх переговорів (Україна ж наполягає на вирішенні цього питання військовим шляхом і до певної міри Захід її у цьому підтримує).

Також Китай закликає не «підливати олії у вогонь» війни в Україні та «накачувати протистояння» (читається як натяк на постачання зброї Україні з боку Заходу).

Пекін закликає підтримувати кроки Києва та Москви на користь якнайшвидшого відновлення прямого діалогу та повного припинення військових дій.

2. Китай закликає до скасування санкцій, що також є наріжним каменем західної політики щодо РФ.

3. Пекін майже дослівно повторив російську риторику у тому, що безпеку одних країн неспроможна забезпечуватися з допомогою інших. Це аргумент, який наводила РФ на переговорах із США та НАТО напередодні вторгнення, вимагаючи надати гарантії неприйняття України до Альянсу.

Тобто, мабуть, Китай пропонує Заходу знову надати такі гарантії.

Також Китай в черговий раз розкритикував принцип створення військових блоків і залучення до нього регіональних держав.

Зазначимо, що ця проблема, як і санкції, є потенційно проблемою і самого Китаю, проти якого США зараз формують блок у Тихоокеанському регіоні. Також у Пекіні, ймовірно, розуміють, що у разі війни за Тайвань усі ті санкції, які обрушилися на Росію, зазнає на собі й КНР.

4. Китай висловився проти використання ядерної зброї. На даний момент - по суті єдиний попереджувальний сигнал, який у цьому плані посилається Росії.

Міністерство закордонних справ (МЗС) Росії відреагувало на китайські пропозиції щодо врегулювання конфлікту в Україні.

Коментар офіційного представника відомства Марії Захарової опубліковано у соціальних мережах МЗС.

Захарова заявила, що в Росії "поділяють міркування Пекіна" і "високо цінують прагнення Китаю зробити внесок у врегулювання конфлікту". Також вона додала, що "Росія відкрита для досягнення цілей СВО політико-дипломатичним шляхом".

Цими цілями заявляються:

  • припинення поставок в Україну західних озброєнь,
  • завершення бойових дій,
  • повернення України до нейтрального позаблокового статусу,
  • визнання "нових територіальних реалій",
  • "демілітаризація" та "денацифікація" України,
  • усунення всіх загроз, що "виходять з території" України,
  • гарантування прав російськомовного населення та представників нацменшин, у тому числі права говорити та навчатися рідною мовою.

Головною перешкодою для врегулювання конфлікту МЗС РФ назвало офіційну відмову України вести переговори з президентом Володимиром Путіним, а також вимогу вивести російські війська з території Донбасу, Криму, Запорізької та Херсонської областей.