Гарячі новини

"Небезпечна тенденція". Естонія також нагадала Росії про свої територіальні претензії

Міністр внутрішніх справ Естонії Март Гельме (Mart Helme) знову нагадав про те, що Російська Федерація досі не повернула Естонії частину території. Про це він заявив на прес-конференції за підсумками засідання уряду, коли журналісти нагадали йому про те, що лідерка «Національного Фронту» Франції Марін Ле Пен запланувала поїздку до Естонії, а сама вважає, що Крим був приєднаний до Росії добровільно, - пише  Збруч.

За словами Гельме, слід говорити не тільки про Крим, а й про ситуацію в Східній Україні, Абхазії і Південній Осетії. «Подвійних стандартів бути не повинно, досі в руках Росії перебуває і 5,2% території Естонії. Росія не хоче нам ні повертати цю територію, ні надати за неї компенсації, ні взагалі обговорювати це питання», – процитувала слова Марта Гельме естонська телерадіомовна компанія ERR.

За словами міністра, Естонія готова чекати вирішення територіального питання в рамках міжнародного права. «Воювати з Росією ми не збираємося», – запевнив Гельме.

 

Естонський міністр не уточнив, про які саме території йде мова. Утім, як пише російське інформаційне агентство ТАСС з покликом на російське дипломатичне джерело, може йтися про Івангород, а також частину Печорського району.

 

Справа в тому, що за умовами Тартуської мирної угоди, укладеної між Радянською Росією і Естонією 2 лютого 1920 року, ці землі належали Естонії. Але після окупації Естонії Радянським Союзом 1940 року зазначені території відійшли до РРФСР.