Гарячі новини

На розвиток гірських територій Прикарпаття планують виділити 15 мільярдів гривень

В Івано-Франківській ОДА підготували пропозиції до державної програми з розвитку Карпатського регіону. Про це йшлося під час апаратної наради в ОДА, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як повідомила директор департаменту економічного розвитку промисловості та інфраструктури ОДА Жанна Табанець, наша область є однією з чотирьох, на території яких розташовані гірські населені пункти. З 804 населених пунктів - 240 знаходяться в гірській місцевості. Це населені пункти Болехівської та Яремчанської міських рад, Богородчанського району, Верховинського, Долинського, Коломийського, Косівського, Надвірнянського, та Рожнятівського.

"На цих територіях є низка проблем, які не можуть вирішити місцеві ради: дороги, мости, низька наповнюваність класів, незабезпеченість зарплатою педагогічних працівників, надмірне навантаження на сімейних лікарів, низька якість, або відсутність якісного інтернету, очищення стічних вод, берегоукрівплення, будівництво каналізаційних мереж, збір і сортування сміття", - каже чиновниця.

За словами Жанни Табанець, для підтримки розвитку Карпатського регіону та вирішення цих питань, 22 липня був підписаний відповідний Указ президента.

"Ми спільно з РДА та органами місцевого самоврядування напрацювали пропозиції до цієї програми. Перелік заходів, на виконання яких необхідно 15 мільярдів передбачає перш за все будівництво і ремонт доріг на 8,5 мільярдів гривень, капітальний ремонт мостів в Стовпчатові, Рожневі та інших селах. Також передбачений ряд заходів в освітній, культурній і туристичній сферах", - каже фінансист.

Зокрема, в галузі освіти - це реконструкція і добудова шкіл у селі Красноїлля, Яремче, Старий Косів, Биткові, Солотвині та інших. Будівництво дитсадків в селах Гринява, Оболоня.

В галузі туризму і рекреації передбачається відновлення вузькоколійки від Брошнів-Осади до Осмолоди, будівництво гірськолижного курорту на горі Михалкова Косівського району, будівництво культурно-мистецького центру "Дзбан" у селі Старий Косів, створення парку Льодовикового періоду в селі Старуня, створення візит-центру в Долинському районі, олаштування рекреаційних зон біля природних джерел та інші проекти.

В галузі екологічної безпеки заплановано будівництво і реконструкція полігонів ТПВ, встановлення систем сортування та переробки сміття на суму 209 мільйонів гривень, здійснення заходів щодо захисту від затоплення і підтоплення160 мільйонів, будівництво і реконструкція каналізаційних і очисних споруд на 440 мільйонів.

За словами Табанець, до завтра напрацьовані матеріали мають подати в Мінекономіки, щоб на їх реалізацію передбачили гроші в  бюджеті 2020 року.