Гарячі новини

На Херсонщині червонокнижні журавлі в "Асканії-Новій" гинуть через отруту для гризунів – експертиза

Судова експертиза встановила, що червонокнижні сірі журавлі та інших птахи у заповіднику "Асканія-Нова" на Херсонщині загинули від отруєння хімікатами для знищення гризунів. Про результати дослідження у Facebook поінформувала поліція області.

"Екземпляри загиблих птахів були направлені на дослідження у Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз. Після проведення ветеринарної та екологічної експертиз працівники інституту встановили, що загибель птахів сталась внаслідок отруєння діючою речовиною бродіфакум, яка входить у склад агрохімічних препаратів, що використовуються для боротьби з гризунами", – мовиться у повідомленні.

У поліції уточнили, що від початку року надійшло вже 25 повідомлень про загибель червонокнижних птахів на території біосферного заповідника "Асканія-Нова" та с/г призначення. Тож правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст. 239 (забруднення або псування земель) КК України.

На сьогодні, як звітують силовики, у Каховському районі вже перевірено 52 фермерські господарства – і на деяких з них таки виявили препарати на основі бродіфакуму.