Гарячі новини

На Донетчині активно створюють заповідні території. В 2017-2018гг - +12-ть

В останні дні 2017 року та на початку 2018 року на Донетчині створено 12 нових територій природно-заповідного фонду, загальною площею 1041,1525 га (0,04 % підконтрольної Україні території).Проце повідомляє еколог  ЕПЛ Олексій Васелюк.

Так, у Добропільському районі Донецької області створені ландшафтні заказники місцевого значення «Баранцевий Яр» (54,9 га), «Воронцова Поляна» (30 га), «Заплава р. Бик» (288 га) та ботанічний заказник місцевого значення «Брандушкин Яр» (35 га), ботанічні заказники «Мокроялинський» (189,6 га) у Великоновосілківському та «Ступки-Голубовські-2» (248 га) у Бахмутському районі, «Соболівський ліс» (107 га) у Слов'янському, а також «Олексина» (137 га) та «Тарасівський» (75 га) у Костянтинівському районі,  ландшафтний заказник місцевого значення «Приторський», «Галина гірка» та пам'ятка природи «Сичин дуб» у Покровському районі (225,3525 га)

Нагадаємо, що за 2017 рік результати роботи всіх областей із створення об’єктів природно-заповідного фонду призвели до створення лише 3278,041 га нових природоохоронних територій, що становить 0,05 % (тобто – 1/200) від того, що мало бути створене цього року згідно вимог Стратегії регіонального розвитку України на період до 2020 року.

Таким чином, за річний період роботи природоохоронних органів, третина всіх нових ПЗФ створена в межах Донецької області. Варто нагадати, що на даний час лише частина області підконтрольна Україні і створення ПЗФ можливе лише на її частині. Просте порівняння площ новостворених заказників із площею підконтрольної частини Донеччини показує, що саме ця область сьогодні рівно в 10 разів успішніше збільшує площу природно-заповідного фонду, ніж вся решта України. при цьому, на сьогоднішній день підготовлені матеріали для створення ще 29 заповідних територій Донеччини, які примножать успіхи області ще в 4 рази.

Така ситуація не є випадковістю і окрім ініціативи військово-цивільної адміністрації, безумовно викликана спрощено процедурою вирішення питань та спеціальними можливостям  щодо створення природно-заповідного фонду, які надані керівництву області законодавством про військово-цивільні адміністрації. Екологи ЕПЛ переконані, що дана ситуація якнайкраще демонструє, що спрощення процедури оголошення заповідних територій може в 10-40 разів примножити успіхи в прийнятті природоохоронних рішень.