Гарячі новини

Лукашенко прибув до Пекіна, де у нього запланована зустріч із головою КНР Сі Цзіньпіном

Лукашенко прибув до Пекіна, де у нього запланована зустріч із головою КНР Сі Цзіньпіном.

За словами Лукашенка, він з нетерпінням чекає на зустріч зі своїм "давнім другом", головою КНР Сі Цзіньпіном, передало агентство "Сіньхуа" (Xinhua). 

У розмові з агентством перед візитом Лукашенко високо оцінив позиційний документ Пекіна щодо України як "свідчення його миролюбної зовнішньої політики, а також як новий і незалежний крок, який матиме далекосяжні наслідки для всього світу". Сьогодні "жодна проблема у світі не може бути вирішена без Китаю", додав Олександр Лукашенко.

Правителя Білорусі в аеропорту зустрів перший заступник міністра закордонних справ Ма Чжаосюй та посол Китаю в Білорусі Се Сяоюн. 

Під час зустрічі також були присутні перший віце-прем'єр Білорусі Микола Снопков, міністр закордонних справ Сергій Алейник, білоруський посол у Китаї Юрій Сенько. У Пекіні Лукашенко також проведе низку зустрічей із вищими посадовими особами КНР, керівництвом провідних китайських корпорацій. За підсумками переговорів очікується підписання великого пакету документів. Лукашенку 12 разів на посаді правителя Білорусі відвідував Китай. З Сі Цзіньпіном він зустрічався 12 разів у ході візитів до КНР, Білорусі та на міжнародних майданчиках. 

Візит президента Білорусії Олександра Лукашенка до КНР дозволить Пекіну ефективніше сприяти політичному врегулюванню кризової ситуації в Україні. Таку думку висловив у середу директор європейського департаменту Китайського інституту міжнародних досліджень Цуй Хунцзянь.

"Візит Лукашенка дозволить Китаю отримати більш чітке уявлення про позицію Мінська щодо російсько-українського конфлікту, - наводить його слова китайська газета Global Times . - Це матиме дуже конструктивне значення для того, щоб китайська сторона була в курсі всієї кризової ситуації і краще зіграла свою роль просуванні політичного врегулювання " .

Як уточнив експерт, завдяки прибуття Лукашенка до Пекіна та нещодавньої поїздки до Євросоюзу та Росії глави канцелярії комісії з закордонних справ Центрального комітету Комуністичної партії Китаю, члена Політбюро Ван І, а також можливих візитів до КНР президента Франції Емманюеля Макрона та голови Єврокомісії Урсу китайське керівництво "поступово знайде більше партнерів із аналогічними позиціями для політичного врегулювання української кризи".

За словами Цуй Хунцзяня, більш активна участь міжнародного співтовариства, включаючи Китай, у просуванні мирних переговорів щодо України, "безперечно, сприятиме ослабленню ризиків для Білорусії у сфері безпеки".

Візит завершиться 2 березня.